Erişilebilirlik

İsrail Hava Saldırısı: 200 Ölü


İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında en az 200 kişi öldü. Hava saldırısını doğrulayan İsrailli yetkililer Hamas'a ait kampların hedef alındığını söyledi.

En az 300 kişinin yaralandığı saldırılarda Gazze Emniyet Müdürü Tevfik Cabber de öldü. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak operasyonların devam edebileceğini söyledi.

Hamas misilleme yapacağını açıklarken İsrail topraklarına düzenlediği roket saldırısında bir İsrailli öldü. Hamas'ın İsrail'in güney bölgesine 50 roket attığı bildirildi.

İsrail'le Hamas arasındaki 6 aylık ateşkesin son bulmasıyla taraflar arasında gerginlik artmış bulunuyor. İsrail, Gazze topraklarından yapılan roket saldırılarına karşılık vereceğini açıklamıştı.

İsrail'in hava saldırısı Arap ülkeleri tarafından kınandı. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa Arap Dışişleri Bakanlarının olağanüstü toplantı yapacağını bildirdi.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas saldırıyı kınadı ve itidal çağrısında bulundu. Mısırlı yetkililer yaralıların tedavi edilmesi için Mısır - Gazze sınırının açılacağını duyurdu. Ürdün'ün başkenti Amman'da İsrail saldırısını kınayan portesto gösterileri düzenlendi.

Washington, İsrail'in operasyonlar sırasında sivillerin zarar görmemesine özen göstermesi gerektiğini açıkladı. Avrupa Birliği Dışilişkiler sorumlusu Javier Solana da derhal ateşkes yapılması çağrısında bulundu. Moskova da İsrail'in saldırıları durdurması ve Hamas'ın da roket saldırılarına son vermesi gerektiğini açıkladı.

Ankara da İsrail'in hava saldırısını "şiddetle kınadıklarını" açıkladı ve operasyonlara derhal son verilmesi çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı'nın Açıklaması:

"Gazze Şeridinde yaşanmakta olan gelişmelerden derin endişe duyuyoruz. İsrail’in Gazze’ye yönelik hava harekatı sonucunda çok sayıda Filistinlinin yaşamını yitirmesini şiddetle kınıyoruz.

Gazze’deki bu gelişmeler bölge istikrarını son derece olumsuz etkileyecek niteliktedir. Sivil halkın da mevcut durumdan büyük zarar görmesinden endişe edilmektedir. Harekat sonucunda çok sayıda can kaybı meydana gelmesi ve şiddet sarmalının artması ihtimali kaygı ve infiale yol açmıştır.

İsrail’e askeri harekatı derhal durdurma ve itidal çağrısında bulunuyoruz.

Gazze’de yaşayan halka yönelik insani yardımların aksamadan yerine ulaştırılması, bunun sağlanması amacıyla uygulanan ablukanın kaldırılması bir insani trajedi yaşanmaması bakımından elzemdir. Uluslararası toplumu bu trajediye tepkisiz kalmamaya ve acil insani yardım elini Gazze halkına uzatmaya davet ediyoruz.

Türkiye, çatışmaların sona erdirilmesi ve sükunetin tesis edilmesi için taraflar nezdindeki girişimlerini sürdürecek, öte yandan ilaç ve gıda başta olmak üzere, Gazze’ye insani yardım çalışmalarını da kararlılıkla devam ettirecektir."

XS
SM
MD
LG