Erişilebilirlik

Olmert'ten Hamas'a Çağrı


İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Gazze’deki Filistinlilere son dakika çağrısı yaparak, Hamas yönetimine, roket saldırılarını durdurması yönünde baskı yapmalarını istedi.

El Arabiye kanalına demeç veren Olmert, İsrail’in Hamas ya da diğer Filistinli militan örgütleri vurmaya çekinmeyeceğini açıkladı.

Gazze’deki Filistinli militanlar, iki gündür üstüste İsrail’e roket saldırısı düzenlemeye devam etti. İsrailli yetkililer, önceki gün topraklarına 80 roket ve havan mermisi düştüğünü bildirdi. Saldırılarda can kaybı olmadı.

İsrailli yetkililer de ordunun Gazze’deki Hamas hedeflerine büyük bir operasyona hazırlandığını bildiriyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Hamas’a misilleme yapılacağı ve vatandaşlarının hedef alınmasına anlayış göstermeyeceklerini açıkladı. Livni Kahire’de Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’le görüştü.

İsrail ve Hamas arasında yeniden ateşkes çabaları sonuçsuz kaldı. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile görüşen İsrail Dışişleri Bakanı Tzpi Livni, Hamas geri adım atmadığı sürece ateşkes olmayacağını söyledi.

Geçen Cuma günü sona eren ateşkesin yeniden sağlanması için arabuluculuk yapan Mısır İsrail Dışişleri Bakanı Tzpi Livni’yi ağırladı. Kahire’de Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Dışişleri Bakanı Ahmet Ebul Geyt ile görüşen Livni Hamas geri adım atmadığı sürece İsrail’in bir ateşkes ile ilgilenmediğini kaydetti.

Mübarek ile görüşmesi sonrası kameraların karşısına geçen Livni ‘ Artık yeter. İsrail halkını koruyacaktır. Barış isityor olmamız mevcut durumu tolore edeceğimiz anlamına gelmiyor. Hamas İsrail’i hedef almaya devam ediyor. Bu durum değişecek’ dedi.

Ateşkesin sona ermesinden sonra bölgede gerilimin artması ile taraflar karşılıklı meydan okumalarını sürdürüyor. İsrail askeri kaynakları Gazze’de Hamas’ın bitirilmesi için bir dizi operasyon alternatifini hükümete sundu. Gazze’ye hem havadan hem de karadan geniş operasyonları kapsayan bu alternatifler hükümet tarafından da değerlendiriliyor.

İsrail ve Hamas arasındaki son 6 aylık ateşkesin arabulucusu olan Mısır ise bölgede bu tür bir restleşmenin olmasını önleme çabasında. İsrail Dışişleri Bakanını ağırlayan Mısır yetkililerinden olan Dışişleri Bakanı Ahmet Abul Geyt her iki tarafı da sağduyulu olmaya çağırdı. Geyt, ‘İki tarafda provakasyondan vazgeçmeli. Bir yanda atılan Kassamları bir yanda askeri operasyonları görüyoruz. Hem Hamas hem İsrail bir an evel bunlardan vazgeçip ateşkes yolunda adım atmalıdır’ şeklinde konuştu.

Mısır’ın ateşkes çabalarından vazgeçmeyeceğini kaydeden Geyt gerilim arttıkça bu yönde başarı sağlanmasının zor olacağını da ekledi.

Gazze’de yaşananlarda Hamas’ı sorumlu tutan Livni’ye göre bu gerilimin bedelini hem İsrailli hem de Filistinli çocuklar ödüyor.

Dışişleri Bakanına bu görüşünde destek çıkan bir diğer isim ise Başbakan Ehud Olmert. Arap dünyasının önemli televizyon kanallarından El Arabiya’ya konuşan Olmert, Hamas’ı hem İsrail’in hem de Gazzelilerin düşmanı olmakla itham etti. Gazze halkını Hamas’a karşı koymaya çağıran Olmert bölgede yaşanan gerilimden militan grubu sorumlu tuttu.

Bu arada dün akşam saatelrinde bir açıklama yapan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise Hamas’ın ağır bedel ödeyeceğini kaydetti. Kassam füzelerine maruz kalan kentlerdeki şartların tahammül edilemez olduğunu söyleyen Savunma Bakanı bu açıklamasının ardından Gazze’ye insani yardım girmesi için sınır kapılarının açılması talimatını verdi.

Öte yandan Hamas’ın silahlı kanadı İzeettin Kassam Tugayları da bir açıklama yaparak eğer İsrail Gazze’ye bir askeri operasyon düzenlerse ‘ Bu cehennemin kapılarını açmak olacaktır ‘dedi.



XS
SM
MD
LG