Erişilebilirlik

'Halkın Mücahitleri Sınır Dışı Edilmiyor'


Bağdat hükümetinin, İran’daki dinci rejimi devirmeye çalışan Halkın Mücahitleri örgütünü sınır dışı etmeyeceği yolunda Amerika’ya güvence verdiği öğrenildi.

Halkın Mücahitleri örgütü, 1960’li yıllarda, İran’da, Şah Rıza Pehlevi'ye karşı kurulmuştu. Şah’a karşı silahlı mücadele veren örgüt, o zamanlar İran’daki askeri projelerde çalışan bazı Amerikalı sivil ve askerlerin ölümünden de sorumlu tutuluyor. 1979 yılında Şah’ın devrilmesiyle sonuçlanan İslam Devrimi'ne destek veren solcu örgüt kısa bir süre içinde dincilerden ayrılmak zorunda kaldı. Daha sonra da dinci rejimin baskısıyla ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Merkezini 1981 yılında Paris'e taşıyan örgüt, Tahran'daki dinci hükümete karşı silahlı mücadelesini sürdürdü. İran-Irak savaşı sırasında da İran karşıtı faaliyetlerine devam eden örgüt, yıllarca Irak’ı üs olarak kullandı. Zamanla Fransa’dan gördüğü desteği yitiren Halkın Mücahitleri örgütü, 1986 yılında Saddam Hüseyin’in desteğiyle merkezini Paris’ten Irak’a aktardı. Ancak örgütün, savaş sırasında, İran’ın düşmanıyla işbirliği yapması davalarını destekleyen İranlılar tarafından bile hoş karşılanmadı. 90’lı yıllarda İranlı rejim aleyhtarlarını tek bir şemsiye altında toplayan İran Direnişi İçin Ulusal Konsey adalı gruba katılan örgüt sürgündeki çalışmalarına devam etti.

Halkın Mücahitleri örgütü, 1997 yılında Amerika, üç yıl sonra da Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak nitelendi.

İlk Irak savaşı sırasında Amerikan ordusuyla Halkın Mücahitleri arasında gerginlik çıkmış ve örgüt militanlarına, silahlarını teslim etmemeleri halinde yok edilecekleri bildirilmişti. 2003 yılındaki ikinci işgal sırasında ise örgütün silahları alındı ve üyeleri Kuzey Irak’ta Eşref adlı kampa sevk edildi.

Halkın Mücahitleri’nin terör örgütü sayılmasına rağmen Amerikan ordusu tarafından korunması ve Irak’taki varlığı Tahran ve Bağdat hükümetleri arasında sürekli gerginlik konusu oluyor. İran, yıllardır ülkede çeşitli eylemler ve suikastlar yapan örgütün üyelerine af teklifinde bulunmuş ancak liderlerinin yargılanmak üzere İran’a iade edilmesini talep etmişti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Bağdat hükümetinin, Tahran’ın ısrarlı taleplerine rağmen örgüt üyelerinin zorla İran’a gönderilmeyeceği yolunda güvence verdiğini açıkladı. Bakanlık sözcüsü Robert Wood, Bush yönetiminin Bağdat hükümetiyle bu konuda direk teması olduğunu söyledi.

Sözcü Eşref Kampı ve Halkın Mücahitleri konusunda Bağdat hükümetiyle görüşmeler yapıldığını ve sorunun Irak anayasası çerçevesinde çözümlenmesine karar verildiğini bildirdi. Sözcü “kimseyi İran’a zorla göndermeyi planlamıyorlar ve aksini düşünmek için bir neden görmüyoruz” dedi. Sözcü, Tahran hükümetinin tavrıyla ilgili olarak da “İran, Halkın Mücahitleri konusunda istediği talepte bulunmakta serbesttir!” şeklinde konuştu. Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Halkın Mücahitleri mensuplarının üçüncü bir ülkeye yerleştirilmesi konusunda henüz bir karar alınmadığını da sözlerine ekledi. Ancak Robert Wood, Amerika’nın örgütün terörist statüsünü gözden geçirmekte olduğunu vurguladı. Terör örgütlerini tecrit etmek ve mali kaynaklarını kurutmak amacıyla oluşturulan liste, özellikle polis ve istihbarat kurumlarının görüş ve tavsiyeleri doğrultusunda hazırlanıyor. Her 6 ayda bir gözden geçirilen listesinde değişiklik yapmak için Dışişleri Bakanlığı’nın da onayı gerekiyor. Halkın Mücahitleri şu anda hala listede bulunduğu için, üyelerinin Amerika’ya yerleştirilmesi çok zor. Fakat üst düzey bir Bakanlık yetkilisine göre, Halkın Mücahitleri terörist örgüt listesinden çıkarılırsa üyelerinden bazılarının Amerika’ya yerleştirilmesinde hiçbir engel yok.

Halkın Mücahitleri, yıllardır terörist örgüt olmadığını, İran halkı için demokrasi mücadelesi verdiğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG