Erişilebilirlik

Amerika'da Devir Teslim Dönemi


Amerika’da başkanlık seçimi her dört yılda bir Kasım ayının ilk Salı günü yapılır, 20 Ocak’ta da yeni Başkan yemin edip göreve başlar. Yeni başkanın kabinesini oluşturmasını sağlayan iki ayı aşkın süre büyük önem taşır. Eğer devir teslim süreci savaş ya da ekonomik krize rastlıyorsa önemi daha da artar.

Daha Kasım ayındaki seçim gününden önce inşaat ekipleri Beyaz Saray’ın önüne yerleşip, çalışmalarına başladı.

Beyaz Saray’ın içinde de çalışmalar var. Son 40 yılda ilk kez başkanlık devir teslimi savaş zamanına denk geliyor.

Başkan Bush, devir teslim konusunda şöyle konuştu: “Başkanlık görevinin barışçı bir şekilde devir teslimi gerçek demokrasinin bir ürünüdür. Benim başkanlığımın önceliğiyse bu devir-teslimin olabildiğince sorunsuz yapılmasıdır.”

Başkanlık seçiminin ardından resmi devir-teslim süreci, 1952 yılında, Harry Truman’dan Dwight Eisenhower’a geçiş sırasında başlatılmıştı. Truman başkanlığı 1945 yılında, dönemin başkanı Franklin Roosevelt’in ani ölümü üzerine devralmıştı.

Siyaset bilimcisi Martha Kumar, bu geçiş dönemlerini inceleyen uzmanlardan. Kumar henüz acemi olan Başkan Yardımcısı Truman’ın alelacele başkanlığa getirildiğini hatırlatıyor: “Truman’ın olan biten çok şeyden haberi yoktu. Atom bombası geliştirildiğini bile bilmiyordu. Bu nedenle Truman, kendisinden sonraki başkanın neler olup bittiğini iyice bilmesinden emin olmak istedi.”

Görevi bırakmaya ve devralmaya hazırlanan yönetimler arasındaki temaslar zamanla yoğunlaştı. Bu durum özellikle 11 Eylül terör saldırılarından sonra daha da önem kazandı.

Saldırılar sırasında Başkan Bush yalnızca sekiz aylık başkandı ve ulusal güvenlik ekibinin yalnızca yüzde 30’u görevde bulunuyordu.

Amerikan Kongresi, bu açığı kapatmak amacıyla yeni bir yasa çıkarttı. Bu şekilde başkan adayları daha seçimden önce üst düzey yetkililerini belirlemeye başladı.

Başkan Bush’un 2000 yılındaki devir-teslim sürecini yöneten Clay Johnson, özellikle ulusal güvenlik ekibini derhal belirlemenin son derece önemli olduğu görüşünde: “Belki 8 ya da 12 yıl önce böyle değildi, ama artık savaşta olan bir ülkeyiz. Bize zarar vermeye ve bu ülkeye girmeye çalışan kötü insanların varlığından haberdarız.”

Ancak yasalar Beyaz Saray’daki tüm kayıtlı bilgileri eski başkanın yanında götürmesini zorunlu kılıyor. Bu da son dönemdeki devir-teslim süreçlerini zorlaştırıyor. Geleneksel olarak, eski Beyaz Saray ekibi, yeni ekibe bomboş ofisler ve bilgisayarlar bırakıyor. Kumar, Bush ekibinin, yeni yönetime, görevi sürdürebilmesi amacıyla tüm bilgileri bırakmak için elinden geleni yaptığını söylüyor: “İşin zor yanı herşey gitmek zorunda. Kamyonlar kayıtlı bilgileri yükleyip gidiyor. Tabi ki bu, kayıtların kopyaları çıkarılamaz anlamına gelmiyor. Kesinlikle, Bush döneminden kalan bazı bilgiler Obama’ya verilecektir.”

Başkanlığa hazırlanan Barack Obama, üst düzey bakan ve yetkililerini belirleyerek, kendilerine eski yönetimin üst düzey yetkilileriyle temas kurmak için zaman tanıdı.

Obama amaçlarının, göreve resmen başlar başlamaz, herşeye vakıf hale gelmeleri olduğunu söyledi: “Amerikan halkı, birinci sınıf ekip oluşturmaya çalıştığımızdan ve göreve başladığımızda aksaklık yaşamamak için herşeyi yapmaya özen gösterdiğimizden emin olmalı."

Amerikan halkı da bu devir-teslim sürecini izliyor. Son kamuoyu araştırmasına katılanların yüzde 68’i devir-teslim sürecini yakından izlediğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG