Erişilebilirlik

Irak Başbakanı Maliki Ankara'da


Irak Başbakanı Nuri El-Maliki, komşu ülkeleri kapsayan dört günlük yurtdışı turuna Türkiye ile başladı. 38 kişilik bir heyetle Ankara'ya gelen Maliki, temaslarına başlamadan önce terörle ortak mücadelenin ziyaretinin temel önceliği olduğunu söyledi.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El-Haşimi'nin haftasonunda Türkiye'ye yaptığı ziyaretin ardından Ankara'ya gelen Maliki, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüştükten sonra bugün İran'a hareket edecek. Irak Başbakanı Maliki'ye ticaret, elektrik, ulaştırma ve imar-iskan bakanlarıyla komşu ülkeler ve belediyecilikten sorumlu devlet bakanları eşlik ediyor. Kürt asıllı Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Maliki'nin heyetinde yer almıyor. Amerika'nın 2011 sonunda çekilmesini öngören güçlerin statüsü anlaşmasının (SOFA) Irak kabinesinde onaylanmasının ardından Zebari dahil tüm Iraklı yöneticilerin yurtdışı temaslarının yoğunluk kazandığını belirten diplomatik kaynaklar, "Zebari de çok yakında Ankara'da olacak" bilgisini verdiler.

Maliki'nin 38 kişilik heyetinde çok sayıda işadamı ve gazeteci de var. Maliki'nin Ankara'ya getirdiği gazeteciler arasında Kürt yönetimi için çalışan iki ismin bulunması, bu kez Ankara'yı rahatsız etmedi. Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Kartisi'ne bağlı Kürdistan TV'nin muhabiri ve kameramanı da Maliki'nin heyetinde yeraldı. Dışişleri Bakanlığı, bir süre önce söz konusu televizyona terör örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesiyle tepki göstermişti. Ankara'nın Irak tarafından bildirilen heyet listesinde isimleri bulunan Kürdistan TV ekibinin Türkiye’ye gelmesine bu kez itiraz etmediği öğrenildi. Türk diplomatik kaynaklar, Irak'la ilişkilerde temel prensibin 'kimseyi dışlamamak' olduğunu belirtirken, ikili ilişkilerin 'çok yönlü' gelişimi için tüm tarafların ortak çaba gösterdiğini gördüklerini dile getirdiler. "Bu ilişkiler şimdilik karmaşık gibi görünebilir" diyen aynı kaynaklar, zamanla tüm taşların yerine oturacağına inanıyor.

Terörle Mücadeleye Önem

Maliki, Ankara'ya inişinde temaslarında ikili ilişkileri değerlendireceğini belirtirken, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Bağdat ziyaretinde iki ülke arasında stratejik işbirliği anlaşması imzalandığını hatırlattı. Bu anlaşmanın ardından taraflar arasında Kürt yetkililerin de dahil olduğu bir toplantı yapıldığını ve PKK'yla mücadelede üçlü komite oluşturulmasının kararlaştırıldığını anlatan Maliki, "Komitenin temel amacı terörle mücadeledir. Komitenin kararlarını destekliyoruz" dedi.

XS
SM
MD
LG