Erişilebilirlik

Barzani: 'Türkiye'nin Tutumu Değişti'


Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetiminin Başkanı Mesut Barzani,Türkiye'nin Kürt yönetimine ve Kürt bölgesine yönelik tutumunun değiştiğini söyledi ve "Savaş dışında, her türlü barışçıl çözüme destek sunmaya hazırız" dedi.

Barzani 'Kürtlerin kanının Kürtlerin eliyle dökülmesine izin vermeyeceklerini' söyledi.

Dün akşam saatlerinde kurmaylarıyla bir araya gelen Barzani, Kürt yonetimi ile Bağdat arasındaki gerilimin Kerkük’ün normalleştirilmesini öngören 140. madde, ABD ile imzalan stratejik işbirliği anlaşmasının Kürtler açısından önemi ve komşu ülkelerle ilişkileri masaya yatırdı.

Barzani'nin, toplantıda Türkiye'yle Kürt Yönetimi arasındaki ilişkilere değindiği ve "Türkiye, Kürt Yönetimine ve Kürt bölgesine yönelik tutumunu değiştirdi. Türkiye'yle Kürtler arasında bir yakınlaşma gündemdedir. İlişkilerin her iki tarafın da çıkarları doğrultusunda gelişmesini umuyorum," dediği öğrenildi.

Kuzey Irak'taki Kürt partilerinin yakın bir zamanda ortak bir kongre gerçekleştireceğini belirten Barzani, kongre sonrasında tüm siyasi partiler olarak ortak bir söylem geliştireceklerini belirtti. "Biz, savaş dışında, her türlü barışçıl çözüme destek sunmaya hazır olduğumuzu tekrar ediyorum," dedi.

Barzani, merkezi Bağdat yönetiminin sadece Kürtlerle değil aynı zamanda, diğer etnik gruplarla da sorunlar yaşadığını belirterek, sorunların tek çözümünün ortaklık duygusunun geliştirilmesi ve demokratikleşme ile olabileceğini söyledi. Bağdat ile Erbil yönetimleri arasında yaşanan sıkıntıların çözümü için beş ayrı komisyon oluşturduklarını ifade eden Barzani, komisyonların bir an önce sonuca ulaşmasını istediklerini, komisyonların sonuçlarının gecikmesi durumunda, farklı alternatifler üzerinde duracaklarını belirtti.

Devrik Lider Saddam ve Baas rejiminin yıkılmasından sonra oluşturulan yeni Anayasal kazanımların önemine değinen Barzani, Irak'taki tüm kesimlerin Anayasal kazanımlara sahip çıkması gerektiğini ifade ederek, ''Biz demokratik federal bir Irak istiyoruz,' dedi.


XS
SM
MD
LG