Erişilebilirlik

Gül Arıtman'a Dava Açtı


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, annesinin kökeninin Ermeni olduğunu iddia eden CHP milletvekili Canan Arıtman hakkında 1 Yeni Türk Lira’lık (YTL) manevi tazminat davası açtı. Nüfus kütüklerinin kökeni göstermekte ye tersiz kalacağını savunan Arıtman ise Gül’ü istifaya çağırdı.

1915 olaylarından ötürü Ermeniler’den özür dilemek isteyen bir grup aydının internette başlattığı kampanya sonrasında iki ayrı uçta yer alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile CHP’li Canan Arıtman arasındaki tartışma büyüyor. Özür kampanyasına tepki göstermediği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Gül’ü eleştiren Arıtman, “Tabii destekler, annesinin kökenine bir bakın” diyerek, Gül’ün annesinin Ermeni olduğunu iddia etmişti. Bu sözleri önce, “küçük siyasi hesaplar” olarak gördüğünü açıklayan Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra yaptığı yazılı açıklamada ailesinin ‘Müslüman ve Türk’ olduğunu duyurmuştu. CHP’li Arıtman ise Gül’den etnik kökenini açıklamasını istemediğini, Ermeniler’den özür dileme kampanyasına karşı milletin hakkını korumasını istediğini dile getirmişti. Arıtman, Gül’e karşı çıkışını Amerikan Başkanı Bush’a ayakkabı fırlatılmasını hatırlatarak “Ben de Gül’e ayakkabı atardım” sözleriyle sürdürmüştü.

İstifa Çağrısı

Siyaset ve medya çevrelerinden yöneltilen ‘ırkçı’ suçlamasının da hedefi olmasına karşın CHP’li Arıtman’dan, hiçbir geri adım göremeyen Cumhurbaşkanı Gül, tartışmayı bu kez yargıya taşıdı. Arıtman aleyhine 1 YTL’lik manevi tazminat davası açan Gül, dava dilekçesinde Arıtman’ın siyasi hesaplarla hareket ederek cumhurbaşkanının tarafsızlığından şüphe duyulmasına neden olduğunu öne sürdü.

Arıtman ise Gül’ün dava açması üzerine yazılı bir açıklama yaptı ve Gül hakkındaki iddialarını sürdürdü. Cumhurbaşkanının nüfus kütüklerine bakarak Türk ve Müslüman olduğunu kanıtlayamayacağını ileri süren Arıtman, “Osmanlı’da sonradan Müslüman olan gayr-i müslimlere yeni nüfus kaydı çıkartılırken bizzat devlet tarafından baba adı olarak Müslüman isimler yazılırdı. Bu nedenle hiçbirimiz soyağacıyla etnik kimliğimizi ispat edemeyiz. Bugün soy bağı, etnik aidiyetin, bilimsel ve hukuki tek geçerliliği DNA bilgileridir” dedi. Cumhurbaşkanı Gül'ün "Türk milleti hiçbir soykırım suçu işlememiştir. Yüce milletimize pek çok milletin özür borcu vardır ama bizim kimseye özür borcumuz yoktur" demesini beklediğini k aydeden Arıtman, bunu söylemenin cumhurbaşkanı için anayasal görev olduğunu, aksi takdirde cumhurbaşkanının istifa etmesi gerektiğini öne sürdü.

XS
SM
MD
LG