Erişilebilirlik

Olmert Ankara'yı Ziyaret Etti


İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail muhalefetinin sert tepkisine karşın birkaç saatliğine Ankara’yı ziyaret etti. Türkiye'nin arabuluculuğunda İsrail ile Suriye arasında dört tur yapıldıktan sonra kesilen dolaylı barış müzakerelerinin yeniden canlanmasını isteyen Olmert, Başbakan Tayyip Erdoğan'a “Süreç hızlanmalı” mesajı verdi.

Başbakan Erdoğan'a veda etmek için Ankara'ya gelen Olmert, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le Çankaya Köşkü'nde görüştükten sonra akşam yemeğinde Erdoğan'la buluştu. Gezinin bir 'veda ziyareti' olduğu belirtilse de, Olmert ziyaret öncesi verdiği demeçlerde Başbakan Erdoğan ile yapacağı görüşmede Türkiye’nin aracılığındaki İsrail-Suriye görüşmelerine odaklanacaklarını açıklamıştı.

Suriye ile barışın 'imkan sınırları dahilinde' olduğunu vurgulayan Olmert, "Şam barış için her zamankinden daha hazır" diye konuşmuştu. Erdoğan’a barış sürecinin hızlanması yönündeki isteğini aktaran Olmert’in, Türkiye’nin öncülüğündeki her hareketi destekleyeceklerine de vurgu yaptığı belirtildi. Ortadoğu’da barış arayışlarını önümüzdeki yıl hızlandırmaya kararlı olan Başbakan Erdoğan’ın ise taraflar arasındaki diplomasi trafiğini yoğunlaştırmak için hazırlıklara başladığı öğrenildi.

Hakkındaki yolsuzluk iddiaları yüzünden parti başkanlığını bırakan ve 10 Şubat’taki erken seçimin ardından başbakanlıktan da ayrılacak olan Olmert'in, İsrail-Suriye barış görüşmelerini yeniden başlatma girişimi İsrail'de tartışma yaratmıştı. İsrail muhalefeti, Olmert'in girişimde bulunmak için artık "ahlaki ve kamusal vekaleti" bulunmadığını düşünüyor.

Suriye’nin, 1967 öncesinde bile İsrail'in elinde bulunan bazı toprakları geri isteyen bir "sınır belgesi" hazırladığını öne süren muhalifler, "Olmert’in Türk başkentinde geçerli bir işi yok" açıklamaları yapmıştı. İsrail'de 10 Şubat'taki erken seçim öncesinde favori gösterilen anamuhalefet lideri Binyamin Netanyahu da, "İktidara geldiğimizde Olmert-Livni hükümetinin Suriyelilere verdiği tavizlere bağlı kalmayacağız" demişti.

XS
SM
MD
LG