Erişilebilirlik

Gül: 'Ailem Müslüman ve Türk'


Aydınların İnternet üzerinden Ermeniler’den özür dileme kampanyasına, emekli büyükelçilerin öncülüğündeki bir hareketin karşı gelmesiyle başlayan tartışmalar büyüyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki girişimi de ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirince, Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili Canan Arıtman, Gül’ün annesinin Türk olmayabileceğini ima etti. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Gül, ikinci bir açıklama yaptı. Gül, farklılıkların ülkenin bir zenginliği olduğunu belirterek, “Ailemizin geçmişi Müslüman ve Türk’tür” dedi.

1915 olaylarından ötürü Ermeniler’in yaşadığı acıyı paylaşmak isteyen bir grup aydın, Ermeniler’den özür dilemek için internet üzerinden bir kampanya başlatmıştı. Bu kampanyanın 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımak anlamına geleceğinden yola çıkan, emekli büyükelçilerin öncülük ettiği bir başka grup da ‘karşı bir bildiri’yle, kampanyaya sert eleştiriler yöneltmişti.

İnternetteki özür kampanyasını ve karşı bildiriyi nasıl değerlendirdiği kendisine sorulan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin ‘açık bir toplum’ olduğunu hatırlatarak, Ermeniler’den özür dilenip dilenmeyeceğine ilişkin tartışmaları da ifade özgürlüğünün bir parçası olarak gördüğünü söylemişti. Özür kampanyasını sert eleştiren Başbakan Tayyip Erdoğan ise aydınların özür girişimini yersiz bulmuş, “Herhalde onlar, böyle bir soykırımı işlemiş olacaklar ki özür diliyorlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin böyle bir sorunu yok. Suç işlemedim ki, özür dileyeyim,” tepkisini göstermişti.

“Müslüman ve Türk”

CHP’li Canan Arıtman Cumhurbaşkanı Gül’ün kampanyayla ilgili değerlendirmelerini eleştirirken, “Annesinin kökenine bakmak lazım” diyen Arıtman’a, siyaset ve medya çevrelerinden ‘ırkçılık’ suçlamasında bulunulmuştu. Arıtman, CHP yönetiminden sözlü uyarı cezası alsa da, sözlerinden geri adım atmamıştı. Cumhurbaşkanı Gül ise Arıtman’ın sözlerini yaptığı yazılı açıklamada, “Küçük siyasi hesaplarla yapılan çarpıtma” diye nitelendirmişti.

Kampanyayla ilgili tatışmalar son bulmayınca, Cumhurbaşkanı Gül ikinci bir yazılı açıklama yapma gereği duydu ve ailesinin kökenine açıklık getirmek zorunda kaldı. Gül, açıklamasında Türkiye’deki tüm vatandaşların etnik kökenine ve farklı inançlarına saygı duyduğunu, farklılıkları bir zenginlik olarak gördüğünü vurgularken, Türkiye’de herkesin eşit olduğuna dikkat çekti. Gerçek adına tarihe not düşmek için ailesiyle ilgili kamuoyunu bilgilendirmek zorunda kaldığını belirten Gül, açıklamasında şöyle dedi:

“Şöyle ki, Kayseri’nin yerlisi olan annem tarafından Satoğlu, babam tarafından Gül (Gülükimamı) sülalelerinden gelen ailemizin yüzyıllara uzanan kayıtlı geçmişi Müslüman ve Türk’tür.”

Bu açıklama üzerine CHP’li Arıtman’sa Gül’den etnik kökenini açıklamasını istemediğini, milletin hakkını gözetmesi yönündeki bir görevini hatırlattığını belirtti.

XS
SM
MD
LG