Erişilebilirlik

Kriz Almanya'da Noel Alışverişini Vurdu


Küresel kriz Batı ülkelerinde tüketicilerin en yoğun alışveriş yaptığı Noel dönemine de olumsuz yansıyor. Piyasaların büyük umutlarla beklendiği hareketliliğin yaşanmadığı ülkelerden biri de Almanya.

Ekonomik kriz Almanya'da Noel alışverişini de etkiledi, ülkede tüketimin normal olarak doruk yaptığı Kasım ve Aralık aylarında satışlar perakendeci ve dükkan sahiplerinin beklentilerinin çok altında kaldı.

Krizin Almanya’yı özellikle 2009 ilkbaharında vuracağını ve işsizliğin daha artacağını düşünen tüketiciler alışverişlerini geçen yıllara kıyasla çok daha temkinli yaptılar. Normal şartlarda en cömert döneminlerini yılın son sekiz haftasında, Noel öncesinde yaşayan ve 2007’de bu dönemde 82 milyar Euro harcayan Almanlar bu kez tahminlere göre en fazla 70 milyar Euro harcadı.

Geçen yıl alınan hediye tutarı ortama 466 Euro civarında seyrederken, bu yıl bu rakam 390-400 Euro sınırında kalacak. Kamuoyu araştırmalarında halkın yüzde 40’ı bu Noel’de daha az masraf yapacağını belirtirken, özellikle oyuncak satan dükkanlarla, kuyumcularla seyahat bürolarının boşluğu dikkati çekiyor.

Almanya’da hizmet ve perakende sektöründe çalışan 3 milyon kişi satışların daha da düşmesi sonucu sektörde gelecek yıl işten çıkarmaların artması korkusu yaşarken, Türk dükkan sahipleri de Noel’den beklediklerini bulamadıklarını anlatıyorlar.

Düşük satışlar nedeniyle Almanya’da Noel öncesinde ilk kez kış sonu indirimli satışları öne çekildi ve mağazalarda yüzde 70’lere varan indirime gidildi.

Bu arada durumu kuşku ve korku ile izleyen bir diğer sektör ise turizmciler. Almanlar geleneksel olarak Noel ve Yılbaşı arasındaki tatil günlerinde ailecek bir sonraki yazın planlarını yaparlar. Gelecek yıla yönelik satış ve rezervesyonlarda şu ana kadar ortalama yüzde 10 civarında düşüş var. Branş uzmanları ekonomik verilerin daha da kötüleşmesinin, turizmcileri çok kötü etkileyeceğini vurguluyor.

XS
SM
MD
LG