Erişilebilirlik

Çin Donanması Somali Açıklarına Gemi Yolluyor


Çin medyası, Çin deniz kuvvetlerinin Somali açıklarındaki korsanlarla mücadele etmek amacıyla bölgeye donanma gemileri yollayacağını duyurdu. Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne de bu konuda elinden gelen herşeyi yapmaya hazır olduğu güvencesi vermişti.

Somali açıklarındaki korsan faaliyetleri o denli kötü hale geldi ki, Çin de, en sonunda uluslararası mücadele çabalarına katılma kararı aldı.

İngilizce yayınlanan China Daily gazetesi, adı açıklanmayan Çinli yetkililere dayandırdığı haberinde, Somali’de önemli barış gücü operasyonları düzenleneceğini bildirdi.

Çin gemileri, hali hazırda Amerikan, Rus, Danimarka, İtalyan ve Hint donanmalarının gemilerinden oluşan küçük filoya katılacak. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı He Yafei, bu konuda Birleşmiş Milletler’e “çok ciddi” olduklarını bildirdi. Çin resmi haber ajansı’na göre Somali Dışişleri Bakanı Ali Ahmed Jama, Pekin’in korsanlarla mücadeleye katılma kararını memnunlukla karşıladı. Bakan ayrıca, kaçırılan Çin’e ait gemi ve mürettebatın serbest bırakılması için ellerinden geleni yapma sözü verdi.

Çin haber ajansına göre Somalili korsanlar, bir Çin gemisini alıkoydu ve 17 vatandaşını rehin aldı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Somalili korsanlara karşı yürütülen uluslararası çabalara Pekin hükümetinin destek verdiğini söyledi.

Sözcü Çin’in, Somali açıklarında yaşanan korsan faaliyetlerine karşı işbirliğini güçlendireceğini, bunun da uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde yürütüleceğini bildirdi.

Somali yakınlarındaki Aden Körfezi ve Hint Okyanusu’nda gittikçe artan korsan faaliyetleri, sigorta masraflarının artmasına ve gemilerin alternatif güzergahlar belirlemesine yolaçtı. Her geçen gün, gittikçe daha fazla ülkenin gemisi korsan saldırılarına hedef oluyor.

Ekonomisini büyüten Çin, bu gerekçelerden dolayı daha fazla barış gücü faaliyetlerine katılmaya başladı. Çin son olarak, Haiti ve Sudan’ın Darfur bölgesine barış gücü askeri yolladı.

XS
SM
MD
LG