Erişilebilirlik

Almanya'nın En Büyük Silah Pazarı Türkiye


Almanya 2008’de dünyanın en büyük üçüncü silah üreticisi oldu. Ülkenin en çok silah sattığı ülkeler arasında ise Türkiye birinci sırada.

Almanya’nın silah ihracatında bir önceki yıl 2007’ye kıyasla yüzde 13'lük bir artış yaşandı. Almanya’nın 8 milyar 700 milyon Euro’luk silah satışı toplam 126 ülkeye yönelik oldu. Silah ihracat sayılarını her yıl kamuoyuna açıklayan Katolik ve Protestan Kiliseleri’nin oluşturduğu Kilise ve Gelişim Komisyonu’nun raporuna göre, Almanya’nın silah alanından bir numaralı ticari partneri Türkiye.

Almanya'nın, Amerika ve Rusya'dan sonra, bu yıl Fransa’yı geçerek üçüncü büyük silah üreticisi olduğu belirtilen rapora göre, Alman silahlarının yüzde 15’i Türkiye’ye satılıyor. Sıralamada Yunanistan ikinci, Güney Afrika ise üçüncü durumda.

Dünyada yapılan silah ihracatının yüzde 75'i Amerika ve Rusya elinde bulunurken, Almanya ise bunun yüzde 7 cıvarını elinde tutuyor. Raporu hazırlayan komisyon Federal Hükümeti sert bir biçimde eleştirdi. Buna neden ise silahların, insan haklarının büyük bir şekilde ihlal edildiği ülkelerle, kriz bölgelerine ve özellikle Orta Doğu'daki ülkelere de satılması. Rapor örnek olarak Afganistan, İsrail, Nijerya ve Tayland’la birlikte Hindistan’la savaş noktasına gelen Pakistan’ı da sayıyor. Federal Parlamento Sol Parti milletvekili Hüseyin Aydın, Almanya’nın silah satışı konusunda AB kriterlerini hiçe saydığını ve savaşları kızıştırdığını öne sürüyor.

Rapora göre, Federal Hükümet AB silah satış kriterlerine uymayan veya kısmen uymayan 2 bin 660 ihracata izin verdi. AB temel hak ve özgürlüklerin işlemediği ülkelere silah ticaretinin yapılmamasını arzuluyor. Almanya’da 80 bine yakın kişinin silah sanayisinde çalıştığı tahmin edilirken, en çok satılan silahlar arasında tank ve tabancalar yer alıyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG