Erişilebilirlik

'Pakistan'a Misillemede Bulunulmayacak'


Hindistan, Mumbai saldırısına misilleme olarak Pakistan’a karşı bir operasyon düşünülmediğini açıkladı. Savunma Bakanı Shri Antony, 170 kişinin öldüğü saldırıya karşı savaşın bir seçenek olmadığını söyledi.

Bakan, iki ülke arasındaki barış sürecinde duraksama olduğunu kabul etmekle birlikte, Hindistan’ın Keşmir sınırına askeri yığınak yaptığı yolundaki haberleri yalanladı.

Bu arada Mumbai’deki saldırı sırasında canlı ele geçirilen tek militan hakkında hala dava açılmadı. Nedeni ise avukat sorunu.

Mumbai’de 170 kişiyi öldüren ve yüzlerce kişiyi yaralayan 10 militandan sadece biri canlı ele geçirildi. Muhammet Ecmel Emir Kasap adlı Pakistanlı, şu anda, Mumbai’de tutuklu bulunuyor. Ancak cinayet ve Hindistan’a savaş açmak gibi çeşitli suçlarla suçlanan sanık hakkında hala dava açılamadı. Çünkü yetkililer Pakistan vatandaşı olduğu öne sürülen sanığı savunacak avukat bulamıyor.

Sorun, binden fazla üyesi bulunan Mumbai barosunun sanığı savunmayı reddetmesiyle başladı. Bora başkanı Rohini Wagh, sanığın adi suçlu olmadığını savunuyor “bu insan şehrimize, ülkemize saldırdı” diyor.

Terör saldırısının sadece Mumbai’yi değil tüm insanlığı hedef aldığını belirten Baro başkanı, “onun hakları varsa öldürdüğü insanların da hakları vardı” dedi ve sanığın öldürdüğü kişilerin en temel hakkını, yaşam hakkını ellerinden aldığını vurguladı.

İki avukat, Pakistanlı militanı savunmayı kabul etmişti. Ancak Mumbai merkezli aşırı sağcı Shiv Sena partisine bağlı gençlerin evlerinin önünde protesto gösterileri yapmaları üzerine, avukatlar sanığı savunmaktan vazgeçti.

Mumbai barosunun Kasap’ı savunmayı reddetmesi ülkede tartışmaya yol açtı. Çünkü Hindistan anayasasına göre Hindistan topraklarında suç işleyen herkesin avukatı olması, olmadığı takdirde kendisine ücretsiz avukat sağlanması şart. Yeni Delhili avukat Indu Jalani, Mumbaili meslektaşlarının Muhammet Ecmel Emir Kasap’ı savunmayı reddetmelerini duygusal bir karar olarak niteledi.

Bayan Jalani, yargı organlarına güvenenlerin sanığa yardım elini uzatmakta tereddüt etmemeleri gerektiği görüşünde. Indu Jalani, sanığın avukatsız yargılanamayacağına dikkat çekiyor ve “suçlu olup olmadığı ancak böyle ortaya çıkar” diyor.

Hindistan’da, 2005 ve 2007 yılları arasında da benzeri bir durum ortaya çıkmış, Uttar Pradeş eyaletinde, çeşitli bombalı saldırılardan sorumlu tutulan kişileri savunacak avukat bulunamamıştı.

Hint yetkililer, sanığın, Pakistan Büyükelçiliğine mektup yazarak avukat istediğini açıkladı. Ancak İslamabat hükümeti sanığın Pakistan vatandaşı olduğunu resmen kabul etmiş değil. Pakistanlı yetkililer, Hindistan hükümetinin, hala, Muhammet Ecmel Emir Kasap’ın Pakistan vatandaşı olduğunu kanıtlayan bir belge sunamadığını iddia ediyor.

XS
SM
MD
LG