Erişilebilirlik

ABD Senatosu'ndan İşkence Raporu


Amerika Savunma Bakanlığı, Senato’nun işkence raporunda, yeni bilgiler olması durumunda harekete geçeceğini duyurdu. Senato’nun Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili üyelerince hazırlanan rapor, eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in de aralarında bulunduğu üst düzey yetkilileri kapsayan suçlamalara yer veriyor. Suçlamalara göre bu yetkililer, Guantanamo ve diğer yerlerde sorgu yöntemlerinin aşırıya kaçmasına izin veren yasal düzenlemelerin önünü açtı.

Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu’nun hazırladığı rapor, eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in de aralarında bulunduğu yetkililerin, “saldırgan sorgu yöntemlerine” izin verdiğini belirtiyor. Raporda, bu sorgu yöntemleri arasında suda boğulma hissi veren işkence türüne izin verildiği ve dış ülkelerdeki Amerikan kuvvetlerine, sorgulama sırasında kötü muamelede bulunma yetkisi veren mesaj gönderildiği bildiriliyor.

Rumsfeld’in sözcüsü bu suçlamayı asılsız bulduklarını bildirdi.

Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu Başkanı, Demokrat Senatör Carl Levin, yayınladığı yazılı açıklamada, üst düzey yetkililerin, Guantanamo’da, Ebu Gureyb’de ve diğer yerlerde mahkumlara yapılan kötü muameleyi astlarına yüklemeye çalışmasını, “ahlaksızca” bulduğunu bildirdi. Levin, Amerika’nın geçmişteki hatalarını kabul etmesi umuduyla başlatılan bu soruşturmanın herşeyi açığa çıkarmayı amaçladığını söyledi.

Komisyonun en kıdemli Cumhuriyetçi üyesi, eski başkan adayı John McCain. McCain, Vietnam Savaşı sırasında beş yıl boyunca işkence gördü. McCain, Senatör Levin’le birlikte yayınladığı ortak basın açıklamasında, geçmişte düşmanların kullandığı kötü niyetli sorgulama yöntemlerine Amerika’nın da başvurmuş olmasının hiçbir gerekçeyle açıklanamayacağını belirtti.
Amerika Savunma Bakanlığı, bakanlık bünyesinde yapılan incelemelerde kötü muameleyi kınayan ya da hoşgören politikalara başvurulmadığını bildirdi. Bununla birlikte geçmişte yayınlanan raporlar, Pentagon’u, bu tarz muamelelere izin veren ya da dönemin politikasıyla çelişki oluşturan emirler vermekle suçluyor.

Gazetecilere açıklama yapan Pentagon sözcüsü Bryan Whitman, Savunma Bakanlığı’nın Senato’nun raporunu dikkatle inceleyeceğini söyledi.Kötü muamele iddiaları, Amerika’nın dünyadaki saygınlığını yitirmesine yolaçarken, gözaltındakilere uygulanan hukuki süreci de zorlaştırdı. İşkence ve kötü muameleyle elde edilen bilgiler, Amerikan mahkemelerinde kanıt sayılmıyor. Bundan dolayı Bush yönetimi, Guantanamo’daki tutsakları yargılamak için Amerikan sivil hukuk sisteminin yetkisi dışında askeri komisyonlar kurdu.

Bu sisteme karşı çıkan Uluslararası Af Örgütü’nden Anne Marie Brennan, Guantanamo’daki tutsakların sivil Amerikan mahkemelerince yargılanması gerektiğini savunuyor.

Senato raporuna yanıtı Ocak ayında görevi devralması beklenen Obama yönetimi verecek. Yeni yönetim, Guantanamo’da hala tutulan 250 kişinin gözaltı süresi, yargı süreci ve belki salıverilmelerinden de sorumlu olacak.

XS
SM
MD
LG