Erişilebilirlik

Almanya'da Ekonomik Kaygı Sürüyor


Almanya’da Federal Hükümetin 50 milyar Euroluk kriz paketine rağmen ülkedeki endişe bulutları dağılmadı, tersine paketin onay alarak yürürlüğe girmesinin üzerinden daha birkaç gün geçmeden, bunun yetersiz kalacağı, acil bir şekilde ikinci bir paketin hazırlanması yönünde sesler yükseliyor. Nitekim kriz yönetimi nedeniyle sert bir şekilde eleştirilen Başbakan Angela Merkel dün ekonomi uzmanları ile bir araya gelerek, bundan sonrası için strateji belirlemeye çalıştı.

Alman hükümeti durgunluğa gireceğine kesin gözüyle bakılan ekonomide tüketimi canlandırması amacıyla bir dizi önlem içeren ekonomik teşvik paketini geçen hafta uygulamaya aldı. Paketin 12 milyarlık bölümü orta ölçekli şirketlere yönelik ve yatırımları destek hedefli. Alt yapı yatırımları için ise 3 milyar Euro öngörülüyor. Yatırım paketinin bir diğer önemli başlığını ise otomotiv sektörü oluşturuyor. Paket yeni alınan çevre dostu arabalar için iki yıla kadar sıfır vergi hesaplıyor. Başbakan Merkel paketin istihdam piyasasına olumlu yansımalarının olmasını bekliyor. Ancak Merkel bu pozisyonuyla şu aralar yalnızları oynuyor. Merkel’i kendi Birlik Partileri’nin ekonomi uzmanları ve koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar ayrı bakış açılarına rağmen eleştiri yağmuruna tutuyorlar. Her iki kesim de Merkel’i yetersiz kalmakla ve yanlış kararlar almakla suçluyor.

Merkel’le dün bir araya gelen uzmanlar 2009 yılı için katma değer vergisinde indirim talep ediyor ve Merkel’in buna karşı çıkmasını eleştirerek, küçük ve orta ölçekli işletmeler için vergileri düşürmenin konjonktürü canlandırmak için tek yol olduğunu öne sürüyorlar. Hükümetin hazırladığı yardım paketini yetersiz bulduğunu söyleyen bir diğer isim ise, SPD Genel Başkanı. Franz Müntefering ise koalisyon ortakları arasında yeni bir paketin tartışılmaya başlandığını doğruladı ve Merkel’i bu konuda daha esnek olmaya davet etti. Müntefering ikinci paketin Ocak ayında karara bağlanmasını beklediklerini aktardı. Dünkü zirveden sızan haberlere göre, Merkel’in de yavaş yavaş ikna olmaya başladığı ikinci paketin büyüklüğü 40 milyar ile 70 milyar Euro arasında olacak. Erlangen Üniversitesi’nden ekonomi pröfesörü Alp Bahadır ise, alınan önlemlerin KDV indirimi olmadan kısır döngüye yol açacağını savunuyor.

Öte yandan Merkel’in politikalarının Almanya’yı AB içinde de izole ettiği ve kalıcı bir güven krizine yol açabileceği şeklinde yorumlar yapılıyor. Bu arada kamuoyu araştırmalarına göre Almanların yüzde 70’i yardım paketinin ekonomideki durgunluğu engelleyeceğine inanmıyor. Her iki Almandan biri ise 2009 yılında ekonomik durumun 2008’e kıyasla daha da kötüleşeceğini düşünüyor. Almanların yüzde 40 ise ekonomik krizle beraber işini kaybetmekten korkuyor.

XS
SM
MD
LG