Erişilebilirlik

12 Aralık Amerikan Basınından Özetler


New York Times Cumhuriyetçi Partili senatörlerin otomotil sektörünü kurtarma paketini engellemesini sert bir dille eleştiriyor ve şöyle diyor:

"Temsilciler Meclisi’nin kabul ettiği kurtarma planı, otomobil satışlarının düşmesine paralel olarak nakit sıkıntısı çeken otomotiv firmalarının bütün sorunlarını çözmeyecek. Ancak bu firmalardan bir veya birkaçının iflasa sürüklenmesi, yüz binlerce kişinin işsiz kalmasına ve daha büyük bir ekonomik sıkıntıya yol açacak. Planın bütün eksikliklerine rağmen, bu kısa vadeli çözüm kabul edilmezse, uzun vadeli bir çözümün hayata geçirilmesi de mümkün olmayacaktır."

Washington Post hakkında ciddi yolsuzluk iddialar bulunan Illinois eyalet valisi Rod Blagojevich’in senatör atamasını doğru bulmuyor ve şöyle diyor:

"Kendisine saygısı olan hiçbir politikacı Blagojevich’in yapacağı bir atamayı kabul etmemelidir. Tek çıkış yolu Illinois Kongresi’nin yasal bir değişiklik yapması ve Obama’nın başkan seçilmesiyle boşalan senatörlük için seçime gidilmesidir. Özel bir seçim yapılmasının aylar süreceği ve bu süre boyunca Illinois’nin Senato’da yeterince temsil edilmeyeceği söylenebilir. Devletin devamlılığı açısından valilerin senatör atama yetkisinin sürmesi gerektiği savunulabilir. Ancak Illinois halkı, kendi seçtiği bir senatörle temsil edilmelidir."

USA Today Amerikan ordusunun, muharip görevleri ve güvenlik hizmetlerini özel şirketlere bırakmamasını istiyor:

"Amerikan ordusu özel güvenlik şirketleriyle ilişkilerine çekidüzen verilmelidir. Güvenlikle ilgili olmayan aşçılık, sürücülük gibi lojistik hizmetler taşeronlara verilebilir. Askerler de eğitimini aldıkları işi, yani muharebeyi yürütmeli ve güvenliği sağlamalıdır. Eğer Amerikan ordusunun savaşacak yeterince askeri yoksa, bu sorun paralı askerlerle çözülemez."

Christian Science Monitor Zimbabve’de devlet başkanı Mugabe’nin seçimi kaybetmesine rağmen iktidarı bırakmadığını yazıyor ve şöyle diyor:

"Batı, Irak ve Afganistan’la meşgul. Birleşmiş Milletler, Kongo için bile barış gücü askeri bulamıyor. Afrika Birliği Darfur’la uğraşıyor. Askeri müdahale her zaman son seçenek olmalıdır. Başta Güney Afrika olmak üzere Zimbabve’nin komşuları, Mugabe’nin adım atmasını sağlayabilir. Zimbabve’den bölge ülkelerine göç sürerken şimdi kolera salgını da bu ülkenin komşularını tehdit ediyor. Afrika ülkeleri harekete geçmedikçe, Mugabe’nin neden olduğu insanlık dramıyla mücadelede bütün sorumluluk, yardım görevlilerine ve yurtdışındaki Zimbabvelilere düşüyor."

XS
SM
MD
LG