Erişilebilirlik

Yönetim Oto Sektörüne Destek Arıyor


Yeni başkan Barack Obama, Kongre ve Bush Yönetimini zor durumdaki otomobil şirketlerine bir yardım yolu bulmaya çağırdı.

Obama, 14 milyar dolarlık kurtarma paketini dün Senatoda takılmasından sonra konuştu.

Beyaz Saray, otomobil şirketlerine yardım için banka sektörünü kurtarmaya ayrılan 700 milyar dolarlık fonu kullanabileceğini bildirdi. Bu, Cumhuriyetçi yönetim için büyük bir politika değişikliği oluyor.

Bush Yönetimi daha önce Demokratların bu fonun kullanılması yolunda yaptıkları çağrıyı reddetmişti.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, otomobil şirketlerini iflastan kurtarmak için her an müdaheleye hazır olduklarını açıkladı.

General Motors ve Chrysler, üretime devam için 14 milyar dolar acil nakit paraya ihtiyaç duyduklarını söylüyor. Bush Yönetimi şirketlerden birinin batmasının durgunluk içindeki Amerikan ekonomisinde bir milyon kişinin işsiz kalmasına yolaçacağı uyarısında bulunuyor.

Amerikan Senatosu'nun otomobil şirketlerine yardım planını onaylamaması borsaları olumsuz etkiledi.

Uzakdoğu borsaları yüzde 5’e yakın değer kaybederken, Avrupa borsalarında da sabah saatlerinde yüzde 4 oranında düşme oldu. Amerikan borsasında ise ciddi bir düşüş kaydedilmedi kaydedilmedi.

Ayrıca Japon Toyota, Honda ve Nissan şirketlerinin hisse senetleri yüzde 10; Güney Kore’nin Hyundai ve Kia şirketlerinin hisse senetleri ise yüzde 8 oranında değer kaybetti.

Bu arada petrol fiyatları varil başına 3 dolar düşerken, Amerikan doları japon para birimi karşısında değer kaybetti. Bir dolar, 13 yıldan beri ilk kez 90 Yen’in altında işlem gördü.


XS
SM
MD
LG