Erişilebilirlik

AB Polis Gücü Kosova'ya Yerleşiyor


Avrupa Birliği, tarihinin en büyük polis ve yargı gücünü Kosova’ya sevketmeye başladı. Bu özel misyon Kosova’daki yeni görevine, protestolarla başladı.

Kısa adı EULEX diye bilinen Avrupa Birliği misyonunun mavi bereli polisleri, Kosova’daki görev alanlarına yerleşmeye başladı. 3 bin kişiden oluşan misyonun bin 900’ü yabancı, bin 100’ü de yerel personelden oluşacak. EULEX, Avrupa Birliği’nin tarihinde atadığı en büyük sivil misyon oldu.

EULEX misyonunun başında emekli Fransız general Yves de Kermabon bulunuyor. Kermabon, yargıç, savcı, polis, gümrük memuru ve gardiyanlardan oluşan bu gücün Kosova’daki devlet kurumlarının inşasına yardımcı olacağını söyledi. Kosova 1990’lı yıllarda Balkanlar’da yaşanan savaşlardan hala toparlanmaya çalışıyor.

Emekli Fransız general, yargı, emniyet ve gümrük alanlarında Kosovalı meslektaşlarıyla işbirliği yapacaklarını söyledi. EULEX görevini yerine getirirken, ülkedeki 16 bin NATO askerinin desteğine de ihtiyaç duyacak. Kosova’daki hem Arnavut çoğunluk, hem de Sırp azınlık bu yeni misyona hoş bakmıyor. Ülkede bu yeni Avrupa Birliği misyonu aleyhine son birkaç haftadır gösteriler düzenlendi. Göstericiler, Avrupa Birliği’nin EULEX’i Kosova’yı denetimi altına alma aracı olarak gördüğünü savunuyor. Azınlıktaki Sırplar’a göreyse, çoğu Avrupa Birliği ülkesinin Kosovalı Arnavutların bağımsızlığına destek vermiş olması, bu yeni misyona muhalefet etmek için geçerli bir neden.

Anlaşmazlıklar yaşanmasına rağmen Kosova Başbakanı Haşim Taki, EULEX’e destek veriyor. Taki, Fransız televizyonuna yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği misyonunun Kosova’daki tüm etnik gruplar arasında hukuk ve düzeni sağlamaya yardımcı olacağını söyledi:

Başbakan Haşim Taki, EULEX’in anayasa çerçevesinde hareket edeceğini ve bu misyonun devlet kurumlarının gücünü artırıp yetkilerinin genişletmesine yardımcı olacağını sözlerine ekledi.

Avrupa Birliği’ne bağlı polis ve yargı gücü, görevi 1999 yılından beri faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler’den devralacak. Birleşmiş Milletler yetkilileri, geçiş döneminin sorunsuz olması için bir süre daha Kosova’da kalacak.

Avrupa Birliği misyonu, Kosova’da yaşam savaşı veren hukuk sistemini düzeltme konusunda uluslararası baskı altında. Batılı gözlemciler, Kosova’daki mahkemelerin çok sayıda sonuçlanmamış davayla boğuştuğunu ve yolsuzluğun da çok yaygın olduğuna dikkati çekiyor.

XS
SM
MD
LG