Erişilebilirlik

AB'de Krizler Zirvesi


Avrupa Birliği liderleri Brüksel’deki zirvede bir araya geldi. Almanya, Fransa ve İngiltere liderleri zirvede Avrupa ekonomisini krizden çıkarmanın yollarını tartıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 260 milyar dolarlık bir teşvik paketi çıkarılmasını istiyor.

Alman yetkililer ise bu rakamın çok yüksek olduğu görüşünde. Almanya, İngiltere‘yi ekonomiyi canlandırmak için vergi indirimine gitmesini de eleştiriyor.

Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarını Brüksel’de bir araya getiren zirvenin gündemi kriz. Daha doğrusu krizler çünkü iki gün sürecek zirvede 27 üye ülkenin liderleri sadece bir değil 3 ana kriz konusunda çözüme yönelik adım atmanın yollarını arayacaklar.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun “Muhtemelen son yılların en önemli zirvesi. Avrupa için tam bir test olacak” sözleri, bu zirveden beklentilerin oldukça yüksek olduğunu ortaya koyan bir niteliğe sahip.

Gelecek yılların en önemli sorunu olmasına kesin gözüyle bakılan iklim değişikliği Avrupa Birliği liderlerinin üzerinde anlaşma sağlamak için oldukça ter dökmeleri gerekecek başlıklardan birini oluşturuyor. Her ne kadar Avrupa Birliği uzun süredir iklim değişikliği konusunda detaylı çalışmalar yapsa da son ekonomik kriz üye ülkelerin bu konuda frene basmasına neden oldu. Avrupa’nın şu aşamadaki hedefi, üye ülke ekonomileri üzerinde olumsuz etki yaratmadan bu sorunla mücadele etmek. Avrupa Birliği’nin paketi, 20-20-20 formülü temeli üzerine oturuyordu. Bu pakete göre üye ülkelerin 2020’ye kadar sera etkisi yapan gazların salınımını yüzde 20 düşürmesi ve yenilenebilir enerji düzeyini yüzde 20 düzeyine yükseltmesi öngörülüyor. Bu paketle ilgili müzakerelerde ciddi tartışmalar yaşanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun kasım ayı sonunda açıkladığı 200 milyar euro tutarındaki teşvik paketi de üzerinde anlaşma sağlanmaya çalışılacak bir başka başlığı oluşturuyor. Paket ekonomiyi canlandrıma amaçlı. Bu paketle ilgili olarak da ortak bütçeden sağlanacak kaynak konusunda anlaşmazlıklar var.

Genişlemiş Avrupa Birliği’nin sağlıklı işleyebilmesi açısından yürürlüğe girmesi büyük önem taşıyan Lizbon Antlaşması da liderlerin kafa yoracakları bir başka konuyu oluşturuyor. Antlaşmayla ilgili sorun İrlanda’nın belgeyi referandumla reddetmiş olması. Belgenin yürürlüğe girebilmesi için ise 27 ülkenin onayı gerekiyor. Zirvede İrlanda, bundan sonra nasıl bir yaklaşım izleyeceği konusunda üye ülkeleri bilgilendirecek. İrlanda, bazı güvenceler karşılığında ikinci bir referandum düzenleme fikrine sıcak bakıyor. Bu güvencelerin başında ise İrlanda’nın Avrupa Birliği Komisyonu’ndaki koltuğunu koruması yer alıyor. Avrupa Birliği de antlaşmayı kurtarabilmek için Dublin’e birtakım hediyeler verme konusunda esnek davranma hazırlığında. İrlanda’nın istediği güvenceleri alması halinde Lizbon Antlaşması’nı Ekim 2009 civarında ikinci kez referanduma sunma niyetinde olduğu belirtiliyor.

Asya'da Yavaşlama

Ekonomik göstergeler, Asya ekonomilerinde de yavaşlama belirtileri gösteriyor. Asya Kalkınma Bankası, bölgesel büyüme hızı tahminlerinde değişiklik yaptı. Merkezi Manila’daki kuruluş, Asya ülkelerinin geçen yıl gözlenen %7’lik büyüme rakamlarını yakalayamayacağını, büyümenin %6 civarında kalacağını belirtiyor.

Asya Kalkınma Bankası, hükümetleri iç talebi artırmak için ekonomik teşvik planları çıkarmaya çağırdı.

Öte yandan, Çin’den yapılan yeni açıklamalara göre devletin vergi gelirleri Kasım ayında %3 düşüş gösterdi. Harcamaları teşvik etme ve talebi artırma amacıyla indirilen vergiler devlet gelirlerinin azalmasına yol açtı.



XS
SM
MD
LG