Erişilebilirlik

Dünya İnsan Hakları Günü


Bugün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü. Dünya liderleri yayınladıkları mesajlarda insan haklarını koruma yolunda karşılaşan sorunları hatırlattı ve yapılması gerekenleri vurguladı. Başkan Bush da Sudan’ın sorunlu bölgesi Darfur, Çin, Mısır ve diğer ülkelerden insan hakları savunucularıyla Beyaz Saray’da görüştü.

Ocak ayında görevi yeni başkan Barack Obama’ya devretmeye hazırlanan Başkan Bush, Sudan’ın insan hakları ihlalleriyle bilinen Darfur bölgesinden insan hakları savunucusu yazar Halime Beşir’le Oval Ofis’te görüştü. Görüşmeyle ilgili bir mesaj yayınlayan Beyaz Saray Sözcüsü, başkanın bu şekilde Darfur olaylarına ilişkin ilk elden bilgi almak istediğini belirtti. Bush, Çin, Burma, Mısır ve diğer bazı ülkelerden gelen ve internet günlüklerinde insan haklarını savunan yazarlarla da görüşecek.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon uluslararası toplumu insan haklarını koruma mücadelesinde birlik olmaya çağırdı.

Küresel mali krizin nedenleri arasında yolsuzluk ve yoksulluğun yattığını söyleyen Ban, insan haklarını koruma mücadelesinde de aynı sorunlarla karşılaşıldığını belirtti. “Yeterince ilgi göremeyen fakir toplumlar mali krizin de etkisiyle daha derin insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya kalacaklar” diyen Ban, hükümetleri ve mali kuruluşları üzerlerine düşen görevleri daha iyi yapmaya çağırdı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı da, insan hakları için çalışan, tehlikeyi ve hatta ölümü göze alan vatandaşlarına teşekkür mesajı yayınladı. Mesajda, Amerika’nın insan hak ve özgürlüklerini korumak için çalışan herkesle dayanışmaya hazır olduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de İnsan Hakları Günü mesajında Türkiye’nin 2009-2010 döneminde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyesi olarak görev yapacağını anımsatan Gül, Türkiye’nin, gerçekleştirdiği reformlarla insan haklarına saygıda yüksek standartlara sahip bir ülke haline geldiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan da mesajında, küreselleşen dünyada temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmasının artık devletlerin iç işi olmaktan çıktığını, ulusal sınırları aşarak tüm dünyanın ortak hedefi haline geldiğini kaydetti. Babacan, Türkiye’nin iki yıl boyunca üstleneceği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliği sırasında ihtilaflara bağlı ihlallerin önlenmesi için çalışacağını vurguladı.

XS
SM
MD
LG