Erişilebilirlik

AB Sonuç Belgesinde 'Katılım' Yok


Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları birlik Komisyonu’nun hazırladığı İlerleme Raporu çerçevesinde genişleme konusunda geçtiğimiz yıl kaydedilen gelişmeleri ele aldı. Türkiye’nin de geniş bir şekilde ele alındığı toplantıdan çıkan mesajlar Ankara’yı tatmin etmekten uzak bir niteliğe sahip.

AB bakanlarının aldığı karar, şekil olarak bir yıl önce aynı dönemde alınan kararla büyük benzerlik içeriyor. Karar metnine yansıyan mesajların tonu ise geçen yıla oranla daha sert. Sonuç belgesinin en göze çarpan unsurlarından biri “katılım” sözcüğüne yer verilmemiş olması. Fransa, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da üyelik vurgusunun net şekilde yapılmadığı ve “katılım” ifadesine yer vermeyen bir karar alınmasını sağladı.

11-12 Aralık’ta yapılacak AB Zirvesi’nde tartışılmayacak olan Türkiye konusunda bakanların aldıkları kararda, bir önceki sene uygulanan formül devreye sokularak sadece 2006 Aralık Zirvesi kararlarına atıf yapıldı. Bu kararlarda “katılım” ifadesi kullanılıyordu.

Kıbrıs Konusunda Tavır Sert

Siyasi reformlar konusunda geçen bir yıl içinde Türkiye’nin sınırlı ilerleme sağladığının üzüntüyle not edildiği AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi sonuç belgesinde bir çok alanda kapsamlı çaba beklentisi dile getiriliyor. Adım atılması beklenen alanların başını ise yargı reformu, yolsuzlukla mücadele, vatandaşların haklarının etkin şekilde korunması, işkenceye karşı sıfır hoşgörü, ifade ve din özgürlüğünün hem yasal anlamda hem de pratikte garanti altına alınması çekiyor.

Türkiye’nin stratejik önemine yapılan vurgunun dikkat çektiği belgede özellikle iyi komşuluk ilişkilerini bozacak her tür tehditten kaçınılması talebi yer aldı. Bu talebin şekillenmesinde Doğu Akdeniz’de petrol arama nedeniyle Türkiye’yle Güney Kıbrıs arasında yaşanan gerginliğin etkili olduğu belirtiliyor. Kıbrıs’ın uluslararası örgütlere üyeliğinin engellenmemesi, Güney Kıbrıs’la ilişkilerin normalleştirilmesi ve Türk liman ve havalimanlarının Rum bandıralı gemi ve uçaklara açılmasını öngören Ek Protokol’ün uygulanmasıyla ilgili olarak kullanılan “Artık acil bir şekilde ilerleme bekleniyor” ifadesi de Kıbrıs konusundaki tonun sertleşmeye başladığını gösteriyor.
Kıbrıs bağlantılı konulardaki tonun sertleşmesi dikkat edilmesi gereken unsurlardan birini oluşturuyor. AB, Ek Protokol’ün uygulanıp uygulanmadığıyla ilgili olarak 2009’da yapacağı değerlendirme öncesinde Ankara üzerindeki baskıyı artırma çabası içinde.

Perşembe günü Brüksel’de bir araya gelecek olan Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarının, bir son dakika değişikliği olmaması halinde genişleme konusuna değinmeleri öngörülmüyor.

XS
SM
MD
LG