Erişilebilirlik

Oliver Stone'un Yeni Filmi: W


Amerika’da son haftalarda vizyona giren ve büyük ilgi gören filmlerden biri de Başkan George W. Bush’un yaşamını anlatan, ünlü yönetmen Oliver Stone’un son filmi “W”. Film, Başkan Bush’un üniversite yıllarından Irak’ın işgaline kadarki yaşamını anlatıyor. Yönetmen Oliver Stone’un Bush tiplemesi, kendi içinde çalkantılar yaşayan bir başkan şeklinde. Stone’un önceki siyasi içerikli filmleri “JFK” ve “Nixon”da olduğu gibi “W”da da hikaye örgüsü, yalnızca gerçek olaylara değil, yönetmenin hayal gücüne de dayanıyor. Film, görev başındaki bir başkanın ruhsal incelemesini yapması açısından da ülkede tartışma yarattı.

Film 2003 yılında Amerika’nın Irak işgalinin hemen öncesinde başlıyor. Yönetmen Oliver Stone, Başkan Bush’u, idealist, ancak yanındakiler tarafından kolayca ikna edilebilen bir kişi olarak sunuyor. “W” filmindeki Başkan Bush, kararlarını alırken içgüdülerine ve duygularına dayanan, sporu seven, hatta iyi bir beyzbol koçu olabilecek özelliklere sahip bir kişi. Ancak filme göre çevresi, kişisel ilişkileri ve özellikle de babası, George W’yu farklı bir yöne itiyor. Yönetmen Oliver Stone’a göre filmin temelinde baba-oğul ilişkisi yatıyor.

Film George W. Bush’u gençliğinde kendisinden daha entellektüel olan babasının onay ve sevgisini kazanmaya çalışan coşkulu bir kişi olarak tanıtıyor. Bush ailesinin ağırlığı altında ezilen W, kendi yolunu bulmaya çalışıyor ve kendisini dine veriyor. Alkol alışkanlığına son veren W, hem kendisini ailesine kanıtlamak hem de Tanrı’nın kendisine verdiği bir misyon olduğuna inandığı için seçimlere katılmaya karar veriyor. Yönetmen Stone’a göre, danışman Karl Rove George W’nun insanlarla olan ilişkisindeki başarısını ilk gören kişi. George W. Bush filmde kendini beğenmiş bir başkan olarak tanıtılıyor. Kendisiyle zıt düşen danışmanlarını dinlemeyen W, kendisini sürekli öven kişilere kulak veriyor.

George W’yu canlandıran aktör Josh Brolin, başkanın beyaz perdede yansıtılan karakterine kendisini kaptırdığını söylüyor. Başkan Bush’u kendi yorumuyla canlandırdığını belirten Brolin, “Kendi yorum tarzım nedeniyle kimseden özür dilemem,” diyor.

Başkanın yumuşak başlı, sadık, ölçülü eşi Laura Bush ise Jennifer Banks canlandırıyor. Oliver Stone’un önceki filmleri gibi “W” da hem sinema eleştirmenleri hem de izleyiciler arasında tartışma yarattı. Bunun nedeni, George Bush’un görev başında olması. Ancak Stone, filmde aktarılan gerçekleri iyi araştırdıklarını, 2003’ten sonraki olayları güvenilir kaynaklara dayandırdıklarını söylüyor. Stone, “O dönemle ilgili birçok kitap yayınlandı. O zamanlar olup bittiğinden şüphelendiğimiz birçok olayın gerçek olduğu da kanıtlandı,” diyor. Dram olarak tanımlanabilecek ”W”, Demokrat ya da Cumhuriyetçilere hizmet eden bir film değil. Filmde Başkan Bush, aldığı kararlar milyonlarca insanın yaşamını etkileyen, trajik bir karakter olarak aktarılıyor.

XS
SM
MD
LG