Erişilebilirlik

BM Çevre Programının Resim Yarışması


Birleşmiş Milletler’in New York’taki merkezinde çocukların yaptığı resimlerden oluşan bir sergi, 200.000 parça içinden seçilmiş çok özel resimleri barındırıyor. Dünyada çapında 200.000 çocuğun gönderdiği resimler, 17 yıl süren uluslararası bir yarışmaya katılmış. Yarışmayı düzenleyen Birleşmiş Milletler Çevre Programı, küresel ısınma ve iklim değişikliği sorunlarına dikkati çekmek ve insanları bilinçlendirmek için en güzel eserleri açık artırmada satışa sundu.

Birleşmiş Milletler’in çocukların eserlerinden oluşturduğu “Gezegen için Resim” adlı sergide ödül alan eserlerden birinde fırtınanın hırpaladığı bir adam, üzerinde dünya resmi olan kırılgan şemsiyesine tutunmaya çalışırken resmediliyor. Resim yarışmasının sponsorluğunu yapan Birleşmiş Milletler Çevre Programı Başkanı Achim Steiner, hem sergiye, hem de açık artırmaya katılmaları için birçok ülkeden çocuk sanatçıyı New York’a getirdiklerini söylüyor. Steiner, “Bu seneki eserleri seçerken çocuk ve gençlerin iklim değişikliği, çevre sorunları ve geleceğe nasıl baktıklarına dair görüşlerini aktardıkları resimleri dikkate aldık. Bu sorunlar karşısında şimdi harekete geçmek bize düşen bir sorumluluk,” diye konuşuyor.

Bu yıl ödül kazanan resimler, Tayland, Çin, Nijerya, Kenya, Rusya, Ermenistan ve Ukrayna gibi ülkelerden katılan çocukların eserleri arasından seçildi. Kimi resimler, güneş ve rüzgar enerjisini anlatan iyimser çalışmalar. Kimileriyse Kuzey Kutbu’ndaki hayvanların aşırı ısınma yüzünden zarar gördüğü, dünyanın tükendiği yorumunu yapıyor, çürümüş bir dünyada insanların çaresizliğini anlatıyor. 9 yaşındaki Amerikalı Katherine Liu çalışmasında değişimi konu almış. 14 yaşındaki Guy Nindorera ise ülkesi Burundi’de çevreye verilen zarar nedeniyle ortaya çıkan kıtlığı yaşamış bir çocuk. Nindorera’nın resmi ve Birleşmiş Milletler’in hazırladığı bir animasyon film, büyük bir ağacın iki yanında resmedilen ve dünyanın karşı karşıya kaldığı iki farklı kaderi anlatıyor. Nindorera, “Çevreye zarar vermeye devam edersek hepimiz ölebiliriz. Şu anda herkes insanların neden olduğu zararın kurbanı. Hepimizin öncelikle durup düşünmesi ve harekete geçmesi gerekiyor,” diye konuşuyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’ndan Achim Steiner, kısa süre önce yaptıkları bir ankete göre gençlerle çocukların iklim değişikliği sorununu kaygı verici olarak gördüklerini söylüyor. Steiner, bu kaygıyı dışa vurmanın en iyi yollarından birinin de sanat olduğunu vurguluyor. Steiner’a göre, resim sanatı, bu kaygıyı yansıtmanın yollarından biri. Bunun başka birçok yolu var. Ancak bazen sanat, dilin önüne geçiyor, dil ve kültürün yarattığı engelleri aşıyor. Sanat, küresel bir dil ve her topluma hitap ediyor. New York’ta 26 eserin katıldığı açık artırmada Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF için 21.000 Dolar gelir elde edildi. Bu gelir, iklim değişikliğinin olumsuz etkilediği bölgelerde yaşayan çocuklara yardım için kullanılacak.

XS
SM
MD
LG