Erişilebilirlik

Soykırımını İnkar Yasasında Geri Adım


Ermeni soykırımını parlamento kararı ile tanıyan Fransa, olayı inkar edenlerin cezalandırılmasına ilişkin yasayı gündeme almamaya karar verdi.

İçişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Alain Marleix tarafından Meclis kürsüsünden açıklanan bu resmi tavır ile, Ermeni diyosporasının savunduğu ancak tarihçiler başta olmak üzere Fransız kamuoyunun karşı çıktığı yasa da, Senato aşamasında bloke oldu.

Fransa, 500 bin Ermeni seçmen kitlesiyle, Ermeni soykırımı iddialarının en çok dillendirildiği ülke. 2001 yılında Parlamento kararı ile soykırımı kabul eden Fransa’da, 2007 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi yine Ermeni kökenli seçmenin oyunu alabilmek için, soykırımı inkar edenlerin 45 bin euro para ve 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını öngören yasa teklifi gündeme getirildi. Ancak tasarıya önce Türkiyeli Fransızlar, ardından tarihçiler, sosyologlar ve son olarak da iktidar ve muhalefet partisinden politikacılar karşı çıktı. Ülkedeki siyasi partiler konu üzerinde adeta ikiye bölündüler, ancak, teklif, Parlamento’da az sayıda milletvekilinin katılımıyla kabul edildi. Kabul edilen teklif, onaylanmak üzere Senato’ya gönderildi. Ancak Senato’nun çoğunluğu böyle bir yasa yapılmasına soğuk bakarak, yasanın ifade özgürlüğünü sınırladığını savundu.

Bütün bu gelişmeler sırasında Fransız hükümeti konuyla ilgili net tavır almaktan kaçındı, ancak teklifi de Senato gündemine getirmedi. Bu arada şikayetler üzerine Meclis bünyesinde kurulan özel bir komisyon Parlamento’nun tarihi konularda karar alıp alamayacağını inceledi. Geçtiğimiz hafta raporunu yayınlayan Komisyon, ‘tarihin tarihçilere ve akademisyenlere bırakılması gerektiğini, tarihi olaylar ile ilgili politikacıların, hatta iktidarın karar vermesinin hatalı olduğu’ kararında birleşti.

Kararı bizzat açıklayan Meclis Başkanı Bernard Accoyer, Parlamento’nun artık bu konularda yasa yapmaması gerektiğini savundu.

Ermeni seçmenlerin tepkisi üzerine konu önceki gün Fransa Parlamentosu’nda, hükümete yöneltilen sorular bölümünde de gündeme geldi. Ermeni kökenli yurttaşların yoğun olduğu Paris yakınlarındaki Alfortville kasabasının Belediye Başkanı ve teklifin sahibi Sosyalist Partili (PS) Milletvekili Rene Rouquet Senato’da bekleyen inkar yasasının gündeme alınmasını istedi. Hükümet adına yanıt İçişleri’nden sorumlu Devlet Bakanı Alain Marleix’den geldi. Marleix Hükümet olarak 2006’da Parlamento’dan geçen yasa teklifini Senato’nun gündemine almak istemediklerini söyledi. Fransız Bakan Parlamento’nun tarih yapamayacağını, tarihi tarihçilere bırakmak gerektiğini söyledi. Marleix, böyle bir yasa çıkarmanın Ankara’nın sert tavrı ile karşılaşacağı uyarısında da bulundu. Fransız bakan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Erivan ziyaretine atıfta bulunarak, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ziyareti tarihi bir adım, çok cesaret verici güçlü bir jesttir” dedi ve yasayı yeniden gündeme getirmenin Türkiye ile Ermenistan arasında yaşanan yakınlaşmaya da zarar vereceğini belirtti. Meclis komisyonunun aynı görüşü belirten raporuna da atıfta bulunan Marleix, artık politikacıların tarihi yargılamaktan vazgeçmeleri gerektiğini savundu.

Fransız hükümetinin ilk kez resmi olarak inkar yasasına karşı çıkması, teklifin Senato’dan geçerek yasalaşmasını bekleyen Ermeni derneklerini öfkelendirdi.

Ermeni Dernekleri Koordinasyon Konseyi (CCAF), Ermeni kökenli yurttaşları 10 Aralık günü Senato önünde protesto gösterisi yapmaya çağırdı.

XS
SM
MD
LG