Erişilebilirlik

AB Doğu ile Ortaklığı Derinleştiriyor


Avrupa Birliği, Moskova’nın Gürcistan’a yönelik askeri müdahalesinden bu yana ilişkilerinin bozuk olduğu Rusya’yı kızdırma potansiyeli yüksek olan bir adım daha attı. Geçtiğimiz aylarda Dönem Başkanı Fransa’nın inisiyatifiyle, güney komşularıyla ilişkileri geliştirmek amacıyla Akdeniz İçin Birlik projesine start veren Avrupa Birliği, şimdi de gözünü doğuya çevirdi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso tarafından açıklanan Doğu Ortaklığı, 6 ülkeyle ilişkilerin derinleştirilmesini amaçlıyor. Bu ülkeler Ukrayna, Beyaz Rusya, Moldova, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan. Doğu Ortaklığı, adı geçen ülkelere mali yardım, şarta bağlı serbest ticaret anlaşması ve bu ülke vatandaşlarına seyahat kolaylığı gibi unsurlar içeriyor.

Avrupa Birliği, bir yandan bu açılımın bölgede istikrar ve demokrasinin yerleşmesi açısından faydalı olacağını düşünürken diğer yandan bölgeyi arka bahçesi olarak gören Rusya’nın bu açılımdan ciddi bir şekilde rahatsız olacağının da farkında. Bu rahatsızlığı gidermek de Barroso’ya düştü. 2009’un başında Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı Fransa’dan devralacak olan Çek Cumhuriyeti döneminde bir zirve düzenleneceğini duyuran Barroso, bu inisiyatifle bölgedeki altı ülkeye “siyasi ve ekonomik tehditlerde size yardımcı olmak istiyoruz” mesajı verildiğini söyledi.

Barroso, bu adımın etki alanı ve Avrupa’da yeni bölünmeler yaratmak amaçlı olmadığının altını kalın bir şekilde çizerek önerinin hiçbir şekilde AB üyeliği seçeneğini içermediğini söyledi. ''Kimseye bir şey empoze etmediklerini'' vurgulayan Barroso, her ülkenin istediği tercihi yapabileceğini, ''sorunların füzeler yerine çok taraflılık ve demokrasiyle çözülmesinden yana olduklarını'' söyledi.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun önerisi enerji alanında da işbirliğini öngörüyor. Tabii Avrupa Birliği, her zaman olduğu gibi demokrasi ve istikrarın yerleşmesi amacıyla ekonomik olanaklarını da seferber edecek. Bu çerçevede altı ülke için 350 milyon euro tutarında yardım öngörüldü. Bu miktar hem kurumların güçlendirilmesi hem de küçük çaplı şirketlere yardım amacıyla kullanılacak. Avrupa Birliği Komisyonu’nun önerisi 11-12 Aralık’ta Brüksel’de devlet ve hükümet başkanları düzeyinde yapılacak olan zirvede ele alınacak.

XS
SM
MD
LG