Erişilebilirlik

3 Aralık Amerikan Basınından Özetler


New York Times Amerikan ordusunun Irak’ta özel güvenlik şirketlerine çok fazla bağımlı olmasını eleştiriyor. Gazete, bu şirketlere bağlı çalışanların yıllardır yasal bir sorumluluk taşımadığını da hatırlatıyor:

“Amerikan birliklerinin Irak’ta kalmasına izin veren yeni anlaşmayla, Savunma Bakanlığına bağlı çalışan özel güvenlik elemanları, işledikleri suçlardan dolayı artık Irak mahkemelerinde yargılanacak. Şirketler, bu anlaşmanın kabul edilmesinin ardından Irak’ta çalışacak personel bulmakta zorlanacaklarını söylüyorlar. Ancak Amerika açısından bu anlaşma, hukukun üstünlüğüne bağlı olduğunu göstermenin en kolay yollarından biri. Yeni yönetim, Amerikan ordusunun, kendilerine böylesine imtiyazlar tanınan özel güvenlik şirketlerine bağımlılığını azaltmalıdır.”

Washington Post göçmenlik sorunu konusunda hala kapsamlı bir reforma gidilmediğini belirtiyor. Gazete, sorunu çözmek için Demokratları göreve çağırıyor:

“Amerikan ekonomisi bu zor döneminde bile, gölgelere saklanarak yaşayan milyonlarca kaçak göçmene, kendi ülkelerinin sunduğundan daha iyi olanaklar sunuyor. Fabrikalarda, tarlalarda, evlerde ve inşaatlarda çalışan bu büyük işçi kitlesi, insafsız işverenlerin sömürüsüne açık bir yaşam sürüyorlar. Sürekli olarak işyerlerinin federal polisin baskınına uğrayacağı korkusunu hissediyorlar. Cumhuriyetçi başkan, bu sistemi düzeltmeye çalıştı ama başaramadı. Şimdi göçmenlik reformu Demokratlar açısından kritik bir sınav niteliği taşıyor.”

USA Today zor durumda olan üç büyük Amerikan otomotiv firmasının aslında iflası hak ettiğini savunuyor. Ancak gazete, ekonomik kriz ortamında bu firmaların kendi kaderlerine terk edilemeyeceğini vurguluyor:

“Kongre, otomotiv sektörüne küçük ve geçici bir destek sağlayabilir. Ancak bunun tek nedeni, ekonomik kriz ortamında otomotiv sektörü dışındakilerin zarar görmesini önlemeye yönelik zaman kazanma çabası olmalıdır. Kim bilir, belki de bu süre içinde otomotiv sektörü bizi şaşırtır ve kapsamlı bir reforma gider. Eğer bu reformları yapmazlarsa, ekonomik koşulların daha uygun olduğu bir dönemde iflasa terk edilebilirler. Her halükarda amaç, Amerikan otomotiv sektörünün en az yabancı otomotiv firmaları kadar yenilikçi ve rekabetçi olmasını sağlamak olmalıdır. Bu hedefe ulaşıldıktan sonra, otomotiv sektörünün yöneticileri yeniden özel jetlerini kullanmaya başlayabilirler.”

Christian Science Monitor Meksika’da güvenlik güçleriyle uyuşturucu çeteleri arasında giderek yoğunlaşan çatışmalara dikkat çekiyor. Gazete, bu savaşta Meksika’nın Amerika’nın yardımına ihtiyaç duyduğunu kaydediyor:

“Obama, uyuşturucuyla mücadele ekibini oluştururken, uyuşturucu bağımlılığını bir sağlık sorunu olarak görenleri tercih etmelidir. Ayrıca, uyuşturucu sorunun bütün yönleriyle mücadele edebilmek için en kısa zamanda Güney Amerikalı liderlerle bir zirve düzenlemelidir. Her ülkenin özgün koşulları olsa da, uyuşturucuya karşı ortak bir cephe oluşturmak gerekiyor. Amerika açısından bakıldığında en önemli sorun uyuşturucu müptelalarını tedavi etmeye yönelik programları hayata geçirmektir. Uyuşturucuya karşı savaş, bağımlılığa karşı savaş olarak algılanmalıdır. Bu, Meksika’ya yardım etmenin de önemli bir yoludur.

XS
SM
MD
LG