Erişilebilirlik

Merkel Yeniden Genel Başkanlığa Seçildi


Almanya’daki koalisyon hükümetini yöneten Hristiyan Demokrat Parti’nin kurultayında Başbakan Angela Merkel yeniden genel başkanlığa seçildi. Kurultay ekonomik krizle bağlantılı tartışmaların gölgesinde geçti.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU önümüzdeki yıl Eylül ayında yapılacak Alman Parlamento seçimleri öncesindeki son olağan kurultayında parti genel başkanı ve Başbakan Angela Merkel’e destek verdi. Kurultayın dünkü oturumunda yeni yönetim belirlenlendi, başka aday olmadığı için 10 Nisan 2000'den beri partiyi yöneten Angela Merkel delegelerin oylarınin yüzde 94,83'ünü alan Merkel liderliğini korudu.

Kurultay öncesinde ekonomik krizle bağlantılı olarak kendi partisi içinden de yönetimi nedeniyle eleştirilen, özellikle kriz bağlamında Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin ortak önlem önerisini red eden ve katma değer vergisinin düşrülmesine de karşı tavır alan Merkel, kurultaydaki konuşmasında aceleye getirilmiş önlemlere karşı olduğunu, bankaların sağlamlaştırılmasına ve otomobil sektöründeki panik havasının giderilmesine önem verdiğini söylerek, şimdiye dek sürdürdüğü tavırdan geri adım atmayacağını vurguladı. CDU’nun liberal kesimi ve ekonomi uzmanları tüketimi güçlendirmek için KDV’nin vakit kabetmeden düşürülmesini talep ediyorlar ve Merkel’in KDV’yi 2010’da düşürme planının çok geç olacağını savunuyorlar. CDU içinde yer alan Türk-Alman Forumu başkanı Bülent Arslan, 2009’da Almanya’da yerel, eyalet, Avrupa, Cumhurbaşkanlığı ve Federal seçimler olacağını, bu aşamada Merkel’in seçmeni düşünerek ekonomi konusunda bildiği yoldan gitmesinin doğru olduğunu savunuyor.

Kurultay kapsamında bazi ajansların Merkel’e yakın çevrelerine dayanarak verdiği haberlere göre, Alman Başbakanı global kriz kapsamında, gelişmiş ülkelerin oluşturduğu G-8 grubunun Türkiye'yi de içine alarak G-16 grubuna dönüştürülmesi planına karşı olduğunu Dışişleri Bakanı Steinmeier’e bildirdi. Sosyal Demokrat Steinmeier, Türkiye’nin böyle bir oluşumda Mısır ve Endonezya gibi Müslüman ülkelerle birlikte yer alması gerektiğini vurgulamıştı, Merkel ise G-8'in üye sayısına dokunulmamasını, sadece gerektiğinde ve diğer ülkeleri de ilgilendirebilecek konulara göre geçici katılım olmasını tercih ediyor.
Bu arada CDU’nun kongresinde göçmenlerin uyumu konusu da gündeme geldi. Merkel uyumu desteklediğini, ancak çok kültürlülüğe karşı olduğunu söyledi. Öte yandan, bugün sona erecek kurultay kapsamında CDU Berlin miletvekili Emine Demirbüken-Wegner parti yönetim kuruluna yeniden üye seçildi. Demirbüken-Wegner, parti kurultayında delegelerin yüzde 75,4'ünün oyunu aldı.

XS
SM
MD
LG