Erişilebilirlik

Ulusal Güvenlik Ekibi Açıklandı


Amerika’nın 44 üncü Başkanı seçilen Barack Obama ulusal güvenlik ekibini açıkladı.

Obama, Dışişleri Bakanı olarak New York Senatörü Hillary Clinton’ı; Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak eski NATO başkomutanı Orgeneral James Jones’u; Savunma Bakanı olarak da şimdiki bakan Robert Gates’i seçti.

Demokrat Parti önseçimlerinde Obama ve Clinton arasındaki çekişmeli yarışa rağmen iki liderin dış politika konusunda genel olarak anlaştıkları söyleniyor. Clinton’ın dünya çapında tanınmış bir isim olması da diplomasi açısından avantaj olarak görülüyor.

Gates’in Obama yönetiminde de görevini sürdürmesinin süreklilik açısından önemli olduğu yorumu yapılıyor. İki yıldır Savunma Bakanı olan Gates, Bush ailesine yakın olmasına rağmen Demokratların da takdirini kazanmış bir isim.

Emekli Orgeneral James Jones, 2003 – 2006 yıllarında Amerika’nın Avrupa Kuvvetleri Komutanıydı. Jones, 2007 yılında Silahlı Kuvvetlerden emekli olduktan sonra Atlantik Konseyi adlı düşünce kuruluşunun başkanlığını yürüttü.

Clinton, Gates ve Jones, Türkiye’yi yakından bilen isimler olarak değerlendiriliyor.

Bu arada Obama, Arizona Valisi Janet Napolitano’yu İç Güvenlik Bakanı, dış politika danışmanı Susan Rice’ı da Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi olarak atadı. Adalet Bakanlığı görevine de, eski bakan yardımcısı Eric Holder getiriliyor.

Atamaların yapılması için Senato’nun onayı gerekiyor.

XS
SM
MD
LG