Erişilebilirlik

AB ve Çin İlişkilerine 'Dalay Lama' Gölgesi


Avrupa Birliği ile Çin arasında bugün Lyon’da yapılacak zirve toplantısına Dalay Lama ve Tibet krizi gölgesi düştü. Avrupa Birliği dönem başkanı ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Dalay Lama ile 6 Aralık’ta Polonya’da yapacağı görüşmeyi protesto eden Pekin yönetimi, Avrupa Birliği-Çin zirvesini ertelediğini açıkladı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Çin yönetiminin kararından üzüntü duyduklarını belirtti ancak, Sarkozy’nin de istediğiyle görüşme hakkı olduğunu, savundu.

Çin ile Avrupa Birliği arasında olimpiyat oyunları sırasında yatıyan tibet krizi yeniden alevlendi. Avrupa Birliği dönem başkanı ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Lech Walesa’nın Nobel barış ödülü almasının 25’inci yıldönümü törenleri nedeniyle gideceği Polonya’da 6 Aralık’ta Dalay Lama ile bir araya geleceğini açıklayınca Çin de “Birlik ile yapacağı zirveye katılmayarak misilleme yaptı.

Çin yönetimi hafta sonu Sarkozy’ye Dalay Lama ile görüşme kararından vazgeçmesini aksi taktirde bugün Fransa’nın Lyon kentinde yapılması planlanan Avrupa Birliği- Çin zirvesine katılmayacakları mesajını gönderdi. Sarkozy’nin bu çağrıya yanıt vermemesi üzerine Çin Dışişleri Bakanlığı, resmi haber ajansı aracılığı ile zirveye katılmayacaklarını duyurdu. Pekin’in kararına tepki Sarkozy’den değil, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’dan geldi.

Pekin Yönetimi’nin kararından ve almış olduğu pozisyondan üzüntü duyduklarını belirten Barroso, Çin’in Tibet sorunu ve Dalay Lama konusunda aşırı alıngan olduğunu, ancak bunların taraflar arasında yapılacak zirveyi erteleyecek nedenler olmadığını savundu. Fransa’da bir gazete, radyo ve televizyon kanalının ortak tartışma programına konuk olan Barroso’ya, Sarkozy’nin Dalay Lama ile görüşeceğini zirve toplantısı öncesi açıklamasının diplomatik bir hata olup olmadığı sorusu yöneltildi. Barroso, Sarkozy’nin bu kararı nedeniyle eleştirilemeyeceğini savundu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso, Fransa Cumhurbaşkanı olarak Sarkozy’nin kimi isterse onunla görüşme özgürlüğü olduğu, Dalay Lama ile yapılacak görüşmenin Çin’i rahatsız etmemesi gerektiğini zira AB’nin Çin’in toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu kaydetti.

Çin ile yaşanan bu gerginliğe Cuma günü ajanlık iddiasıyla idama mahkum edilen bilimadamı Wo Weihan’ın asılması da eklenince Avrupa Birliği tepkili bir açıklama yayınladı. Barroso bizzat idam kararını kınadıklarını, Çin yönetiminin aldığı bu kararların hiçbirini onaylamadıklarını duyurdu.

Bu arada Dalay Lama’nın Aralık ayının ilk haftasında Avrupa’da gerçekleştireceği yoğun programın Pekin yönetimini kızdıracağa, Çin ile Avrupa’nın arasını daha da çok açacağa benziyor. Zira Dalay Lama Çek Cumhuriyetini ve Belçika’yı da ziyarete edecek. Üstelik 4 Aralık tarihinde Avrupa Parlamentosu’nda bir de konuşma yapacak.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG