Erişilebilirlik

Uzaya Giden Son Milyarder İşadamı Kim


Amerikalı işadamı Richard Garriott uzayda 12 gün geçirdikten sonra dünyaya dönüşünde hislerini anlatacak söz bulamadığını söyledi. Dünyanın ilk uzay turistlerinden biri olan milyarder işadamı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na yaptığı uçuşun bütün yaşamını değiştirdiğini düşünüyor.

İlk uzay turisti Dennis Tito idi. Tito 2001 yılında bu yolculuk için 20 milyon Dolar ödedi. Son uzay turisti ise Amerikalı Richard Garriott 12 Ekim’de Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü’nden hareket etti. Garriott büyük bölümü Uluslararası Uzay İstasyonu’nda olmak üzere uzayda 12 gün geçirdi. Amerika’nın Sesi Garriott’la uzaya gitmeden önce konuştu. Garriott, “Çocukluğumdan beri uzay yolculuğunun özelleştirilmesi için çok çaba sarfettim. Kendi işim bilgisayar oyunları olmasına rağmen son 20 – 30 yıldır uzay turizminin özelleştirilmesi alanına yatırım yapıyorum,” diye konuşuyor.

Uzaya turist gönderme işini sadece Ruslar yapıyor. Başka ülkeler de sürece katılmayı planlıyor. Garriott da uzay turizmine girmek istiyor. Richard Garriott planlarını şöyle anlatıyor: “Uzay yolculuğu tahmin edebileceğiniz gibi ucuz değil. En azından şimdilik. Maliyeti 30 milyon Dolar civarında. Uzay Maceraları şirketinin yatırımcılarından biri olduğum için biliyorum. Bu şirket uzay turizminin yaygınlaştırılmasını sağlayacak. Uzun vadede uzaya turist göndedmenin maliyetini düşürmeyi umuyoruz.”

Bir başka yatırımcı ise Richard Branson. Branson’ın amacı da uzay turizminin maliyetini düşürmek. Virgin Galactic’in WhiteKnightTwo adlı aracını geçen Temmuz ayında tanıtan Branson bu uçakla uzaya turist götürmeyi planlıyor. Protravel International’dan Jim Sheehy uzaya bilet satmak üzere Virgin Atlantic tarafından yetki verilen 45 seyahat acentasından biri. Sheehy Virgin Atlantic ile uzay yolculuğunun ücretinin 200 bin Dolar olduğunu söylüyor ve uzay aracının jet motoru hareket ettikten 90 saniye sonra saatte 3,000 mil hızla tırmanışa geçtiğini anlatıyor. Virgin Atlantic, Spaceshiptwo adlı araçla uzaya gitmek için şimdiden 100’den fazla kişinin başvurduğunu bildiriyor. İlk grubun 2009 yılında uzaya gitmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG