Erişilebilirlik

Kanser Araştırmalarında Önemli Gelişme


Washington Üniversitesi’ndeki araştırmacılar kan kanserinden ölen bir hastanın kanserli kan hücrelerini inceledi. Kan kanserinin tedavisinde bugüne kadar çok az gelişme sağlandı çünkü doktorlar hastalığın nasıl oluştuğunu tam anlayabilmiş değil. Doktor Richard Wilson ve diğer araştırmacılar hastanın kanserli kan hücreleriyle sağlıklı deri hücrelerini karşılaştırdı. Dr. Wilson, “İlk kez bir kanser hastasının bütün genlerini inceleme fırsatımız oldu. Bu önemli bir adım çünkü bize neyin yanlış gittiğini gösterecek,” diye konuşuyor.

Araştırmacılar kanserli hücrede 10 adet genetik değişime rastlamış. Mutasyona uğramış genlerden biri kemoterapi ilaçlarını bloke ediyor. Diğer dördü hücrenin kanserli hücreye dönüşmesine engel olacak mekanizmayı etkisiz hale getiriyor. Dr. Richard Wilson’a göre eğer bu genler mutasyona uğramışsa ya da etkisiz hale getiriliyorsa kanserin kontrolden çıkması mümkün oluyor. Araştırmacılar şu anda diğer kanserlere yol açacak genetik mutasyonu tanımlamak için çalışıyor. Uzmanlar, basit bir kan testinin her kanser hastasının genetik profilini çıkarmaya yarayacağını umuyor.

Onkoloji uzmanı doktor Ross Levine araştırmanın kanser hastalarının tedavisini değiştireceğine inanıyor. Levine, “Araştırma hangi hastanın hangi tedaviyi görmesi gerektiğini kararlaştırmamıza ve hangi hastanın kansere yakalanacağını anlamamıza yardımcı olacak,” diyor. Bilimadamları bir kanser hastasının genetik profilinin incelenmesinin yeni ilaçların üretilmesi ve hayat kurtarılması açısından yardımcı olacağını düşünüyor.

XS
SM
MD
LG