Erişilebilirlik

Bombay'da Kanlı Terör Saldırısı


Hindistan’ın en kalabalık kenti Bombay’da (Mumbai) aynı anda düzenlenen ona yakın saldırıda yüzden fazla kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında, kentin terörle mücadele dairesinin başkanı da olmak üzere, 11 polis ve diğer üst düzey emniyet yetkilileri bulunuyor.

Çatışmaların halen devam ettiği bildirilirken, hastanelerin yaralılarla dolu olduğu ve en az 200 kişinin tedavi altına alındığı açıklandı.

Başbakan Manmohan Singh saldırıların yabancı kaynaklı olduğunu ve muhtemelen komşu bir ülkenin üs olarak kullanıldığını söyledi.

Otomatik silah ve el bombası taşıyan saldırganlar dokuz ayrı yerde eşgüdümlü saldırı düzenledi. Bu yerler arasında iki tren istasyonu, iki beş yıldızlı otel, hastaneler, turistlerin ziyaret ettiği bir lokanta ve bir de tersane bulunuyor.

Komando birlikleri, teröristlerin saldırdığı yerlerden Taj Mahal Palace adlı otele sabaha karşı operasyon düzenledi. Oberoi otelinde de güvenlik kuvvetleriyle teröristler arasında çatışma çıktı. Otellerdeki saldırganların ellerinde rehine olduğu bildirilirken, rehinelerin sayısı konusunda açıklama yapılmadı.

Çatışmalarda toplam dört terörist ölü, dokuzu da sağ ele geçirildi.

Otelinden kaçmayı başaran Londralı bir işadamı saldırganların İngiliz ve Amerikan pasaportlu müşterileri hedef aldığını söyledi.

Teröristlerin hedefi henüz anlaşılmadı. Ancak yerel basına göre saldırıları, Dekkan Mücahitleri adlı, daha önce duyulmamış bir örgüt üstlendi.

Çatışmaların devam etmesinden dolayı 20 milyonluk kentte halktan sokağa çıkmaması istendi. Merkezi Bombay'da bulunan borsaysa çatışmalar yüzünden açılmadı.

Saldırıya Uluslararası Kınama

Uluslararası toplum, Hindistan’ın finans merkezi Bombay’daki saldırıları kınıyor.

Beyaz Saray saldırıları görüşmek üzere, en üst düzeydeki istihbarat yetkilileri ve terörle mücadele yetkililerini dün toplantıya çağırdı.

Yapılan açıklamada, Hindistan hükümetine yardım önerildiği ve Başkan Bush’un, saldırı kurbanlarının ailelerine başsağlığı dilediği belirtildi.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın da Hintli yetkililere yardım önerdiği bildirilirken, ölenler arasında Amerikan vatandaşlarının bulunduğu hakkında herhangi bir bilgi olmadığı belirtildi.

Başkanlık görevini Ocak ayında devralacak olan Barack Obama’nın bürosundan yapılan açıklamada ise, suçsuz insanların hayatına kasteden bu saldırıların terörizmin yarattığı tehdidi bir kez daha gözler önüne serdiği belirtildi. Açıklamada terörist şebekelerinin kökünü kazımak için, Amerika’nın Hindistan ve diğer ülkelerle işbirliği yapmaya devam etmesi gerektiği kaydedildi.

Japonya Dışişleri Bakanlığı saldırılarda bir vatandaşının öldüğünü, birinin de yaralandığını açıkladı.

Saldırıları İngiltere ve Avrupa Birliği de kınadı. Yaralananlar arasında en az bir Avrupa parlamentosu görevlisinin bulunduğu belirtildi.

XS
SM
MD
LG