Erişilebilirlik

Türkiye - İsrail - Hindistan Petrol Projesi


Türkiye, İsrail ve Hindistan yeni petrol güzergahıyla ilgili projeyi inceliyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Hindistan ziyareti sırasında gündeme gelen proje, Orta Asya ve Hazer Denizi petrolünün, Samsun-Ceyhan boru hattı üzerinden İsrail’e, oradan da tankerlerle Hindistan’a taşınmasını öngörüyor.

Türkiye, İsrail ve Hindistan Enerji Bakanlarının gelecek ay bir araya gelerek projeyi görüşecekleri öğrenildi.

Proje, Hazar petrolünün, Samsun’dan Ceyhan'a, buradan İsrail'e, bu ülkedeki mevcut boru hattıyla Kızıl Deniz kıyısındaki Eilat limanına, oradan da tankerlerle Hindistan’a taşınmasını öngörüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan’daki temasları sırasında projeye değinmiş ve Rusya’dan tankerlerle Karadeniz üzerinden Hindistan'a petrol ulaşmasının 39 gün sürdüğüne dikkati çekmişti. Başbakana göre yeni projenin hayata geçirilmesi halinde bu süre 16 güne inecek. Başbakan ayrıca Boğazlardan en fazla 130 bin tonluk gemilerin geçebildiğini, Ceyhan Limanı'na ise 400 bin tonluk tankerlerin yanaşabildiğini ve kapasitenin artmasının Hindistan için büyük bir avantaj olacağını da savundu.

Başbakan, Hindistan’dan ayrılmadan önce yaptığı konuşmada, projeyle ilgili görüşmelerin Türkiye, İsrail ve Hindistan Enerji bakanlarınca yapılacağını da kaydetti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de, projeyle ilgili olarak üç ülke bakanlarının bir ay içinde bir araya geleceğini söyledi.

Hindistan Savunma ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü uzmanlarından Şebonti Ray Dadwai, yeni güzergahın Hindistan açısından önemli siyasi ve ekonomik yararları olacağı görüşünde. Hint uzman, Kızıl deniz üzerinden sevk edilmesi halinde petrolün daha ucuza mal olacağını, taşıma fiyatında Hindistan’ın varil başına en az 4 dolar kâr edeceğini söylüyor. Şebonti Ray Dadwai, siyasi alanda ise yeni güzergahın daha istikrarlı olacağını, Süveyş Kanalı ve Hürmüz Boğazı’nın savaş halinde kapanması durumunda Hindistan’ın petrolsüz kalmayacağını vurguluyor.

Hindistan, petrol konusunda Ortadoğu’ya çok bağımlı. Hint yetkililer bölgede savaş çıkması halinde petrolsüz kalkmaktan korktukları için başka seçenekler arıyor. Hint hükümeti bu amaçla yıllardır İran ve Pakistan’la ortak doğal gaz hattı projesi üzerinde çalıyordu. Bir türlü hayata geçirilemeyen proje Orta Asla doğal gazının İran ve Pakistan üzerinden Hindistan‘a taşınmasını öngörüyordu. Hindistan hükümeti hat güzergahının çok istikrasız bölgelerden geçeceği kaygısıyla projeden vazgeçti. İran da katıldığı için projeye Amerika’ da şiddetle karşı çıkıyordu.

Başbakan Erdoğan, ziyareti sırasında Türkiye ile Hindistan arasında herhangi bir siyasi sorun bulunmadığına dikkati çekerek iş birliği alanlarının artırılmasını da istedi. Başbakan, şu anda iki ülke arasında 3 milyar dolar olan yıllık ticaret hacminin, 2010 yılı sonuna kadar 6 milyar dolara çıkarılması gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG