Erişilebilirlik

24 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times, Barack Obama’nın ulusal güvenlik ekibi içinde Irak Savaşı’na destek verenlerin de yer almasının eleştirilmesine karşı çıkıyor. Gazete, Demokrat Partili birçok Kongre üyesinin de savaşa destek verdiğini hatırlatıyor:

“Yeni yönetimde görev alacaklar için Irak Savaşı’na karşı çıkmış olma koşulunu öne sürmek pratikte uygulama şansı bulunmayan bir haksızlık olur. Obama’nın savaşa karşı çıkarken savunduğu düşünceler büyük bir öngörü içeriyordu. Ancak aklı başında birçok insan Obama’nın bu düşüncelerine katılmamıştı. Bunların önemli bir kısmı, askeri müdahale olmaması durumunda Irak’ın daha da tehlikeli olacağını düşünüyordu. Ancak bu kişiler, şimdi Obama’nın, Amerika’nın dünyadaki rolüne ilişkin düşüncelerini paylaşıyorlar. Şimdi yeni başkanın bu insanlara sırtını dönmesi doğru olmaz.”

New York Times, konut kredisini ödemekte zorlananlara yardım vaat eden fırsatçıların işbaşında olduğunu yazıyor. Gazete, bu fırsatçıların, hükümetin ve sivil toplum kuruluşlarının yarattığı boşluktan yararlandığını vurguluyor:

“Bu denetimsiz ve hızla büyüyen sektörün faaliyetinde yasa dışı bir şey yok. Konut kredisini ödemekte zorlananların korkularını körükleyerek ve yalan-yanlış vaatlerde bulunarak, sivil toplum örgütlerinin ve kamu kuruluşlarının normalde ücretsiz sunulan hizmetleri yüksek bir fiyat karşılığında yerine getiriyor. Ancak neredeyse hiç kimsenin kredilerini düzenli olarak ödeyemediği bir ortamda, aslında her borçlu kredi ödemesini yeniden yapılandırabilir. Borçluların yapması gereken tek şey doğrudan kredi verenlerle görüşmek ya da güvenilir ve kar amacı gütmeyen bir kuruluştan danışmanlık hizmeti almaktır. Fırsatçılar bu işten daha fazla yararlanmadan, piyasalara güven verici unsurlar daha etkin biçimde devreye girilmelidir.”


Christian Science Monitor, kriz ortamında kutlanacak Şükran Günü öncesinde, Amerikalılara umut aşılamaya çalışıyor. Gazete, zor günlerde şükredilecek şeyler olduğunu hatırlatıyor:

“Şükretmek, sadece pasif biçimde düşünme tarzını değiştirmek ya da ağzımızdan doğru sözlerin dökülmesi demek değildir. Şükretmek, yaptıklarımıza da yansımalıdır. Amerikalıların, zor zamanlarda birbirine destek olma geleneği vardır. Aileler, dostlar ve cemaatler böyle dönemlerde kapılarını yoksullara daha fazla açarlar. Bu, bize bahşedilenleri bahşetmemiz gerektiğinin bilincine varmamızdır. Geçen yıl yaşanan olumlu gelişmeleri hatırlamak, şükredilecek şeyleri bulmamıza da yardımcı olacaktır. Şimdi, her zamankinden daha çok “mutlu şükran günü” dileğinde bulunmamız gerekiyor.”


Washington Post, Burma’da askeri yönetimin muhaliflere karşı baskısını artırdığını kaydediyor. Gazete, yeni başkan Barack Obama’nın Burma’da demokrasiye vereceği desteğin, izleyeceği dış politika açısından bir sınav olacağı yorumunda bulunuyor:


“Diktatörlükle yönetilen birçok ülkedeki durumun aksine, Burma’da cuntanın bir alternatifi var; yaklaşık 20 yıl önce yapılan seçimleri kazanan Ulusal Demokrasi Birliği. Seçim sonuçlarını tanımayan rejim, muhalif lider Aung San Suu Kyi’yi de o günden bu yan ev hapsinde tutuyor. Tıpkı Nelson Mandela’nın hapis yılları gibi, Suu Kyi de halkının meşru lideri konumunda. Tıpkı Güney Afrikalılar gibi, Burmalılar da, kimin baskıdan ve diktatörlükten yana olduğunu unutmayacaktır. Bütün dünya, tıpkı Amerika’nın ırk ayrımcılığına karşı çıkmasını izlediği gibi, yeni yönetimin Burma’daki demokrasi sınavı karşısındaki tavrını da izleyecek.”

XS
SM
MD
LG