Erişilebilirlik

Fransız Sosyalist Partisine Yeni Kadın Lider


Fransa siyasetinde yeni bir kadın lider doğdu. Ana muhalefetteki Sosyalist Parti Genel Kongresi’nde, aday olan iki kadından Lille Belediye Başkanı Martine Aubry rakibi Segolene Royal’i yalnızca 42 oy geçerek genel başkanlığı kazandı. Ancak parti içinde iki yıldır süren lider çekişmesi Kongre ile de çözülemedi. Fark bu kadar az olunca oyların sayılmasında sahtecilik yapıldığını öne süren Royal’in ekibi, yargıya başvuracaklarını duyurdu. Karşı ekip ise suç duyurusunda bulunmakla tehdit ediyor. Kararı yarın toplanacak Parti Konseyi verecek.

Fransa’nın en köklü partilerinden ana muhalefetteki Sosyalist Parti (PS) son derece tartışmalı ve olaylı bir kongrenin ardından Fransa siyasetine yeni bir kadın lider kazandırdı. Lille Belediye Başkanı Martine Aubry, parti genel kongresinde yapılan 3 ayrı oylama sonunda rakibi Segolene Royal karşısında yalnızca 42 oyluk üstünlük sağlayarak Genel Sekreterlik yarışını kazandı. Ancak parti içinde 2 yıldır devam eden liderlik kavgası, oyların birbirine yakınlığı ve bazı beldelerde evrakta sahtecilik yapıldığı iddiasıyla daha da sertleşti.

Yıllardır çok başlılık yaşayan Sosyalist Parti (PS), bu çok başlılığa son verip yeni bir lider etrafında birleşme umuduyla gittikleri Kongre’den daha da bölünerek çıktı. Partinin yeni liderini seçmek üzere toplanan Kongre, 4 adaydan hiçbirinin çekilmek istemeyince oldukça gergin başladı. Adayların aralarında anlaşıp ortak bir isim belirleyememesi nedeniyle karar partilililere bırakıldı. Partililer de 4 adaya da oylarını dağıtınca sorun parti oylarıyla da çözülmedi ancak sürpriz bir şekillde partiyi 2 yıl önce yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde temsil eden Segolene Royal, güçlü rakibi Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe’yi geride bırakarak birinci sıraya yerleşti. Delanoe’yi Lille Belediye Başkanı Martine Aubry, onu da yine sürpriz biçimde yüzde 20’yi aşan oy oranı ile Partinin genç yöneticillerinden Benoit Hamon izledi.

Seçimleri alacağına kesin gözüyle bakılan Delanoe, sonuçlar üzerine yarıştan Martine Aubry lehine çekildiğini açıklayınca, yarış 3 aday arasında devam etti. Geçtiğimiz Perşembe günü yapılan ve 120 bin partilinin katıldığı oylamada da sonuç çıkmayınca, bu sefer tek erkek aday Benoit Hamon da havlu attı. Son tura iki kadın aday Martine Aubry ile Segolene Royal katıldı. Fransızların çalışma süresini 35 saate indiren ünlü Çalışma eski Bakanı Martine Aubry, parti içinde sol ilkelere daha yakın duran gelenekçileri temsil ederken, Royal ise partinin baştan aşağı yenilenmesini savunan yenilikçileri temsil etti. Ancak partililer bu sefer de iki kamp arasında bölünerek, iki adaya da yarı yarıya destek vererek sorunun daha da içinden çıkılmaz hale getirdiler. Son oylamada Martine Aubry yalnızca 42 oy farkla rakibi Royal’i yenince kıyamet koptu ve Royal seçimlere hile karıştırıldığını, kendisine verilen oyların özellikle Aubry’nin seçim bölgesindeki bazı küçük beldelerde sayılmadığını öne sürdü.

Royal’in sağ kolu Manuel Valls, Aubry’nin seçim bölgesindeki 20 oyun sahtecilikle elde edildiğini öne sürerek iddialarını yargıya götürmek de dahil her türlü yöntemi kullanacaklarını duyurdu.

Salı günü toplanacak bir Komisyon tarafların itirazlarını değerlendirecek. Komisyon, partinin 3 bin 200 biriminde yapılan oylamalara ilişkin itirazların tümünü gözden geçirerek ardından Partinin Genel Konseyi komisyonun çalışmalarını görüyerek karara bağlayacak. Taraflar tatmin olmazsa, kongre deyim yerindeyse karakolluk olacak ve bir siyasi partinin yaptığı genel başkanlık seçimi, yargı yoluyla iptal edilebilecek. Ancak her durumda Sosyalist Parti bu süreçten tam ortasından ikiye bölünerek çıkacak.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG