Erişilebilirlik

Obama Maliye Bakanını Açıkladı


Amerika’nın yeni başkanı Barack Obama, tarihi boyutlarda diye tanımladığı ekonomik krizi çözmek için görevlendireceği ekibi dün açıkladı.

Obama, maliye bakanlığına, New York eyalet Merkez Bankası’nın Başkanı Timothy Geithner’i , ekonomik politikalarını belirlemekle görevli Ulusal Ekonomi Konseyi’nin başkanlığına da eski Maliye Bakanı Lawrence Summers’i atadı. Amerikan ekonomik krizinin artık dünyanın ekonomik krizi haline geldiğine işaret eden Obama, bu ekibin, çözüm için öteki ülkelere de yardımcı olacağını kaydetti.

Barack Obama, ekibini, Amerika’nın en iyi beyinlerinden seçtiğini belirtti.

Maliye bakanlığı görevine getirilen Geithner, Bush yönetiminin Amerikan mali piyasalarını krizden kurtarma çalışmalarında görev almıştı. Obama, Geithner’in kriz konusundaki bilgilerini, “eşsiz” diye niteledi.

Yeni Başkan, Larry Summers’ın daha önceki uluslararası ekonomik krizlerdeki çalışmalarından da övgüyle söz etti.

20 Ocak’ta başkanlık görevine resmen başlayacak olan Obama, “Ekibin ilk işi, büyük bir ekonomik canlanma paketiyle krizden çıkmak ve uzun vadeli büyümenin temellerini atmak olacaktır” dedi.

Barack Obama bu ekibi daha şimdiden açıklamanın önemine işaret ederek şöyle konuştu:

"Tarihi boyutlarda bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. Finans piyasalarımız baskı altında. Konut fiyatları son 50 yılın en düşük düzeyine indi. Geçenlerde yarım milyon insan işsizlik sigortasına başvurdu. Bu son 18 yılın en yüksek rakamıdır. Büyük hız ve cesaretle harekete geçmediğimiz takdirde, birçok uzmanın belirttiğine göre, önümüzdeki yıl milyonlarca kişi işini kaybedebilecek."
Ekonomiyi tekrar düze çıkaracak büyük bir canlanma paketi vaadeden Obama, 2 buçuk milyon kişiye iş yaratmayı hedeflediğini de söyledi.

Yeni Başkan Obama’nın açıklamaları iş adamları tarafından olumlu karşılandı.

XS
SM
MD
LG