Erişilebilirlik

'Göreve Gelir Gelmez Ekonomi Planı'


Yeni Başkan Obama’nın yardımcılarından David Axelrod, görevi devralır almaz ekonomik bir kurtarma paketini acilen yürürlüğe koyacaklarını açıkladı.

David Axelrod, Obama’nın 20 Ocak’ta göreve başlayınca, yeni planı üzerinde Kongre üyeleriyle çalışmaya başlamak istediğini söyledi.

Yine televizyonda açıklama yapan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de Kongre’nin birkaç yüz milyar dolar tutarında bir ekonomiyi canlandırma planı çıkarabileceğini bildirdi.

Ekonominin giderek bozulduğuna işaret eden haberler birbirini izlerken Barack Obama, başkanlık görevini devralır almaz çok büyük bir ekonomiyi canlandırma programı uygulayacağını açıkladı. Obama ve ekibi ekonomik cephede hızla harekete geçmeye hazırlanıyor.

Barack Obama haftalık radyo konuşmasında, ekonomiyi yeniden tam çalışır hale getirip, alt yapı projeleri ve alternatif enerji geliştirme projeleriyle milyonlarca kişiye iş bulmayı vaadetti. Obama orta sınıf ve küçük işletmelere vergi indirimi vaadini de tekrarladı. Yeni başkan bu planlarını yürürlüğe koymak için 20 Ocak’taki yemin törenini bekleyecek.

Obama ayrıca ekonomiyle ilgilenecek ekibini de hemen oluşturup, Kongre’yle işbirliği içinde ekonomik önerilerine şekil vermeye çalışıyor.

Ekonomi küçülmeye, işsizlik de artmaya devam ederken, borsalar da her geçen gün biraz daha geriliyor. Böyle bir ortamda başkan seçilen Obama bu gidişi durdurup tersine çevirmek için, büyük çapta hükümet girişimine gerek olduğunu düşünüyor.

Obama’nın ekonomik danışmanlarından Austan Goolsbee ekonomik canlanma programı için gereken paranın, kampanya sırasında düşünülendençok daha yüksel olacağını belirterek, "Bu ekonomik canlandırma programının büyük olması gerekiyor. Obama kampanya sırasında bunun, 175 milyar dolar olacağını tahmin ediyordu. Fakat ekonomi o tarihten sonra çok daha hızla kötüye gitti. Bu ülkenin geleceğine yatırım yapmamız gerekiyor, halkın yüzde 95’ini, düştüğü durumdan kurtarmamız gerekiyor," diye konuştu.

Kongrenin her iki kanadında çoğunluğu Demokratlar’ın kazanmış olması, ekonomik planını hızla yürürlüğe koymada, Obama’ yardımcı olacak. Görevini tamamlamak üzere olan Bush ve yönetimi de ılımlı nitelikteki bazı önlemleri alıyor. Yönetim geçen hafta hükümetin işsizlere yaptığı yardımın süresini uzattı. İflasın eşiğindeki üç büyük otomobil şirketini kurtarma konusunda Washington’da, herkesin üzerinde anlaştığı bir yol yok.

Demokrat Partili Kongre üyeleri önümüzdeki haftalarda Obama ekibiyle birlikte bir ekonomik canlanma paketi oluşturup oylamayı, ve yeni başkan işe başladığı zaman hemen uygulanabilir hale getirmeye hazırlanıyor.

New York Senatörü ve Senato Finans Komisyonu’nun Başkanı Charles Schumer bir televizyon programında, "Büyük bir pakete ihtiyacımız var. Bunun 500 ila 700 milyar dolar tutarında olacağını tahmin ediyorum. Miktarın bu kadar büyük olmasının sebebi de ekonominin ciddi, çok ciddi bir durumda olmasıdır," diye konuştu.

Cumhuriyetçi Partililerin, ekonomiyi canlandırma konusunda farklı düşünceleri var. Senato Bankacılık Komisyonu’nun Cumhuriyetçi Partili üyelerinden Richard Shelby, yeni başkanın ekonomik uygulamaları hakkında bekle-gör politikası izleyecek. Shelby, "Her türlü ekonomiyi canlandırma programının önce ayrıntılarını görmek isterim. Bu plan ne yapacak, nasıl işleyecek, bundan kim yararlanacak? Parayı sokağa atmamaya dikkat etmemiz gerekiyor. Borç para bulup, bunu sağa sola dağıtmamaya dikkat etmemiz gerekiyor. Ekonomi için yararlı olacak işleri desteklemek isterim," dedi.

Barack Obama’nın maliye bakanlığına New York Merkez Bankası Başkanı Tim Geithner’i ve New Mexico Valisi Bill Richardson’u da ticaret bakanlığına atayacağı bildiriliyor. Geithner, Clinton döneminde Maliye Bakanlığı’nda görevliydi. Beyaz Saray ekonomik danışmanlar heyetinin başına ise eski Maliye bakanlarından Lawrence Summers’ın getirilmesi bekleniyor. New York Senatörü Hillary Clinton’un da Dışişleri Bakanı olacağı söyleniyor.

XS
SM
MD
LG