Erişilebilirlik

Güvenlik Anlaşması Oya Sunuluyor


Irak hükümetiyle Washington yönetimi arasında varılan güvenlik anlaşmasının gelecek hafta Irak Meclisi’nde oya sunması bekleniyor. Meclis Başkanı oylamanın Çarşamba gününe kadar yapılacağını söyledi.

31 Aralık tarihinden sonra ülkedeki Amerikan askerlerinin durumuna açıklık getiren anlaşmaya göre, birlikler gelecek Haziran ayı itibariyle kent sokaklarından çekilecek. Yine aynı anlaşmaya göre Amerikan askerleri 2011 yılı sonunda Irak’ı tamamen terk edecek. Ancak bazı gruplar, Amerikan askerlerinin daha önce ülkeyi terk etmesini istediğinden anlaşmaya karşı çıkıyor. Dün başkent Bağdat’taki Firdevs Meydanı’nda toplanan binlerce kişi anlaşmayı protesto etti. Çoğunluğu Şii lider Mukteda El Sadr yanlısı olan protestocular, Başkan Bush’un kuklasını ateşe verdiler.Sadr yanlısı bazı milletvekilleri de anlaşma metninin mecliste okunmasını engelleme girişiminde bulunmuştu.

Anlaşma, Irak’ta çalışan özel güvenlik birimlerinin yargı muafiyetini de kaldırıyor. Bu görevliler anlaşma yürürlüğe girdikten sonra, Irak yasalarına tabi olacaklar. Birleşmiş Milletler’in Irak’taki işgal kuvvetlerine tanıdığı süre 31 Aralık tarihinde doluyor.

Amerika ve Irak yönetimi anlaşmayı Amerikan askerlerinin Irak’taki varlığını teminat altına aldığını söylerken, anlaşma hükümlerinin ileride tekrar müzakereye açılabileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG