Erişilebilirlik

21 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Afganistan’da işlerin her geçen gün daha da kötüye gittiğini kaydeden New York Times bu durumdan Bush ve Karzai yönetimlerini sorumlu tutuyor. Gazete, Taliban yönetimiyle görüşmeler yapılması düşüncesine de karşı çıkıyor:

"Afganistan’ın tek şansı Amerika’nın daha fazla ekonomik yardımda bulunma ve siyasi gelişmeye destek verme konusunda kararlı davranmasıdır. Washington ayrıca, Pakistan’daki El Kaide ve Taliban sığınaklarının kapatılması konusunda bu ülkeye daha fazla baskı ve teşvik uygulamalıdır. Karzai de yolsuzluğa bulaşmış bütün memurları temizlemeli ve polisin gücünü artırmalıdır. Aşiret liderleriyle ve alt düzey militanlarla görüşmelere başlamak da bu stratejinin bir parçası olabilir. Afgan, Suudi ve Pakistanlı yetkililer bu konuda çalışmalarını sürdürmelidir. Bush da, Obama’nın görevi devralmasını beklemeden, komutanların talep ettiği 20 bin kişilik takviye birliğin gönderilmesini bir an önce onaylamalıdır."

USA Today zor durumda olan üç büyük otomotiv firmasını, istedikleri 25 milyar dolarlık desteği alabilmek için hükümete şantaj yapmakla suçluyor. Gazete, söz konusu firmaların yeniden yapılanma konusunda ise makul bir plan sunmadığına dikkat çekiyor:

"Eğer General Motors, Ford ve Chrysler otomotiv firması değil de banka veya başka sektörde faaliyet gösteren firmalar olsaydı, hepsi de ya şirket evliliğine ya da ciddi ölçüde küçülmeye gitmek zorunda kalırdı. Ancak otomotiv sektörü şaşırtıcı ölçüde esneklikten uzak. Varlıklarını sürdürme konusunda inandırıcı bir planları yok. Sektörün temsilcilerinin, inandırıcı bir plan hazırlamaları için 2 Aralık’a kadar süresi var. Otomotiv sektörüne umut vermek açısından en doğru yol buydu. Şimdi sektör temsilcileri, gerçeklerle yüzleşmelidir. Ve bir dahaki sefer, Kongreye giderken özel jetlerini değil, otomobillerini tercih etmelidir."

Los Angeles Times İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukayı eleştiriyor. Gazete, abluka nedeniyle sivillerin büyük zarar gördüğünü kaydediyor:

"Hamas’la ateşkesin bozulmasından bu yana İsrail, Gazze’yle sınırlarını tamamen kapattı ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin insani yardıma izin vermesi yönündeki talebini de reddetti. Şiddete gösterilen bu tepki, sivillerin toplu olarak cezalandırılması anlamına geliyor. Uluslararası hukuka göre yasadışı olan bu tavır, adil olmadığı gibi, istenen amaca da hizmet etmiyor. Açlık ve yokluk, aşırılığa hizmet eder. İsrail, bütün sivillerin yeterli gıda, yakıt ve ilaç almasını sağlamaktan sorumludur."

XS
SM
MD
LG