Erişilebilirlik

Küresel Kriz Göçmenleri Nasıl Etkiledi


Küresel mali krizle ilgili haberlerin çoğu bugüne kadar Wall Street’teki banka ve finans kuruluşlarının batışına odaklandı. Ancak dünyanın dört bir yanında göçmen işçiler ve aileleri, ekonomik krizin acılarını hissetmeye başladı bile. Son 14 yılın en yüksek seviyesine çıkan işsizlik oranının daha da artması bekleniyor. Bu durum, Amerika’da yaşayan milyonlarca göçmen için kötü haber. New York’un Queens bölgesindeki Woodside semti, Filipin toplumunun kalbi sayılıyor. Burada herkes kaygılı. Ekonomik kriz, işçilerin memleketlerini de etkiliyor. New York’ta 10 yıldır yaşayan Edilyn Recibe, Filipinler’deki ailesine her ay gönderdiği parayı azaltmak zorunda kalmış. Recibe’nin kızkardeşi, kazandığı parayı biriktirmesini söylemiş. “Çünkü,” diyor Recibe, “O da Amerika’da binlerce kişinin işlerini kaybettiğini biliyor.”

Amerikalılar artık daha az para harcıyor. Uzakdoğu ülkelerinden ithalat azaldıkça bu ülkelerde ekonomi de yavaşlıyor. 130 bin Filipinli işçinin çalıştığı Hong Kong’da da krizin ağırlığı hissediliyor. Hong Kong’da birçok Filipinli, evlerde hizmetçilik yapıyor. Finans uzmanı Abe de Ramos finans ve ticaret sektörlerinde işsizliğin arttığını, bu durumunsa temizlikçi, dadı ya da aşçı olarak çalışan işçilerin işini daha da zorlaştırdığını belirtiyor.

Filipinli işçilerin 2007’de ülkelerine gönderdiği dövizin miktarı 14 milyar dolar. Bu, Filipinler’in gayri safi milli hasılasının yüzde 13’ü. Filipinler’e daha az döviz girmesi, ülke ekonomisinin sarsılması anlamına geliyor. Ülkenin güneyindeki bu kasabada yurt dışından gönderilen döviz sayesinde inşaat sektörü, hızla gelişmiş. Alice Balladares, kızının Ortadoğu’dan gönderdiği dövizle garajlı iki katlı bir ev yaptırmış. Herkes gibi Alice de iki sorunla karşı karşıya. Maliyetlerin yükselmesi ve Amerikan dolarının Filipin pezosu karşısında değer kaybetmesiyle gönderilen döviz miktarının azalması bu göçmen ailelerinin başlıca derdi. Balladares, “Evet güzel bir evimiz var ancak, günlük ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz,” diyor. New York’tan Filipinler’e para transferi yapan bir şirketin sahibi olan Raymond Regner, Filipinliler’in sorumluluk duygusunun çok yüksek olduğunu ve ülkelerine para göndermeye devam edeceklerini söylüyor. Regner şöyle konuşuyor: “Bir Filipinli ne olursa olsun, kendisine beş kuruş kalmasa bile ailesine para gönderir. Ailelerimize para yolluyoruz çünkü bize muhtaçlar.” Ancak Filipinler’de yaşayan birçok aile, kendilerinin de yurt dışındaki akrabalarının da ekonomik krizin etkilerinden kurtulamayacağını biliyor.

XS
SM
MD
LG