Erişilebilirlik

'Güvenlik Anlaşması Yeniden Görüşülebilir'


Amerikalı yetkililer, Irak’taki askerin geri çekilmesi konusunda takvim belirleyen anlaşmanın, kesin bir taahhütü yansıttığını, fakat güvenlik durumunun değişmesi halinde yeniden görüşülebileceğini söylüyor.

Amerika Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, Irak’ın güvenliğinde düzelme beklediğini, fakat üç yılda durumun değişebileceğine işaret etti. Mullen anlaşmanın öngördüğü gibi, Haziran ayına kadar kentlerden askerin çekilmesinin kolay bir hedef olmadığını da kaydetti.

Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile birlikte imzadığı anlaşmayı, “tarihi” olarak niteledi.

Anlaşma, Amerikan kuvvetlerinin Haziran’a kadar kentlerden, 2011 yılına kadar da tüm ülkeden çekilmesini öngörüyor.

Anlaşmanın Irak parlamentosunda kabul edilmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Zebari, Amerika’nın Sesi’ne, anlaşmanın 10 gün içinde parlamentoda onaylanacağını umduğunu açıkladı. Ancak Zebari, Amerikan kuvvetlerinin anlaşma uyarınca, üç yıl sonra Irak’tan çekilmesi konusunda şimdiden bir tahmin yapılamayacağını söyledi.

Amerika’yla Irak arasında imzalanan güvenlik anlaşması, Türkiye’nin sınırötesi harekatlarıyla ilgili olarak bazı yetki değişikliklerine de işaret ediyor.

Ayrıntıları yukarida Erbil’den Çetiner Çetin'in haberinden dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG