Erişilebilirlik

Kriz Almanya'da Oto Sektörünü Vurdu


Amerika'da başlayıp Avrupa'ya sıçrayan küresel kriz, bankalardan sonra en çok otomotiv sektörünü etkiliyor. Özellikle otomobil imalatçıları büyük bir kriz yaşıyor.

Almanya’da ekonominin bel kemiği olarak tanımlanan otomotiv sektörü global mali kriz sonucu zor durumda kaldı. Otomotiv ve yan sektörlerde çalışan yüzbinlerce işçi, sorunun düzelmemesi durumunda işyerlerini kaybetme korkusuyla yaşıyor.

Uzmanlara göre, devletin yardımı olmazsa, sektörde 2009 yılının sonuna dek 100 bin işyerinin yok olması söz konusu. Alman otomobil üreticileri, kriz nedeniyle yatırımları durdurmayı planlarken, yaklaşık 5 bin 500 Türk’ün çalıştığı Daimler, kamyon üretimini yüzde 25 azaltacağını, ayrıca BMW ile oto parça alımı konusunda ortak hareket edeceğini duyurdu. BMW’de önümüzdeki yıl planlanandan 250 bin araba daha az üreteceğini açıkladı.

Durumu daha kritik olan üreticilerden Ford Almanya’daki üretim yerlerinde kısa çalışma ve taşaron işçileri çıkarmaya giderken, Opel ise bağlı bulunduğu Amerikan General Motors’un iflasın eşiğine gelmesi sonucu hükümetten 2 milyar Euro’luk ‘devlet kefaleti’ istedi. Almanya’da 4 büyük fabrikası bulunan, 2 bini Türk 26 bine yakın elemanı istihdam eden Opel’in devletin kefalet ve güvence vermemesi halinde, bankalardan kredi alamayarak iflas edebileceği açıklandı.

Opel yönetim kurulu başkanı Hans Demant ile bir kriz zirvesinde Berlin’de bir araya gelen Başbakan Angela Merkel ‘Opel’in batmasına seyirci kalmayacağız’ dedi, ancak somut olarak ne yapılacağını açıklamadı. Merkel’in zirvede Geenral Motors’un hatalarından kaynaklanan zararları Almanya’nın karşılaması fikrine karşı tavır aldığı belirtiliyor. Opel Almanya işçi temsilcisi Ali Şevki Demir’de firmanın durumundan Amerika’daki merkezi sorumlu tutuyor.

Zirvede gündeme gelen muhtemel yardım paketi Federal Hükümet ve uzmanlar arasında da değişik değerlendiriliyor. Nitekim Federal Ekonomi bakanı Glos, kefalete karşı çıkarken, devletin Opel gibi özel firmalara yardımının tüm çareler tükendikten sonra atılacak bir adım olduğunu bildirdi. Glos, yardımın Almanya dışına gitmesinin engellenmesini ve Opel’in General Motors’dan bağımsızlığının da düşünülmesini istedi. Opel Almanya işçi temsilcisi Ali Şevki Demir de bunun kısa vadeli mali yardımdan daha kalıcı bir çözüm olacağını savunanlardan.

Bu arada Başbakan Merkel, otomotiv sektörüne destek için kredilerde faizlerin düşürülmesi ve çevre dostu otomobil alanlara prim ödenmesi gibi olasılıkların da gündemde olduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanı Steinmeier ise, krizin aşılması konusunda Avrupa ülkelerinden de ortak çaba harcamalarını ve ABD ile görüş alış verişinde bulunmalarını talep etti.

XS
SM
MD
LG