Erişilebilirlik

17 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor G-20 zirvesini yeni bir küresel ekonomik düzenin başlangıcı olarak değerlendiriyor. Gazete, böyle bir zirvenin yapılmış olmasını, alınan kararlardan daha önemli buluyor.

"Malların ve sermayenin küresel dolaşımına bağımlı olan Çin ve Hindistan gibi birçok ülke, artık masada oturmayı hak ediyor. Bu da, kapitalizm aracılığıyla refahın dağıtılmasında yeni bir güç dengesinin doğduğunu gösteriyor. Şu anda bütün ülkeler gönüllü bazı düzenlemelere gidiyor ancak bunların bir yaptırımı yok. Ancak bir ülkede yaşanan şok, bütün dünyayı sarsabiliyor. Bu yüzden de ülkelerin kendi başlarına hareket etmesini haklı görmek artık giderek daha da zorlaşıyor. Kriz, herkese genelin çıkarı için bazı fedakarlıklar yapmadan kendi çıkarlarını koruyamayacağını gösterdi."

USA Today ise G-20 zirvesini dünya ekonomisindeki Amerikan hegemonyasının bitişinin başlangıcı olarak yorumluyor. Gazete, zirvenin aynı zamanda Amerika için yeni bir dönemin başlangıcı anlamına geldiğini de vurguluyor.

"Amerika, hala dünyanın en büyük ekonomisi ve uzunca bir süre daha öyle kalacak. Zaten, Amerika’da bir sorun yaşandığında diğer ülkelerin de bu kadar çok etkilenmesinin nedeni bu. Krize, Amerika’nın neden olmasına rağmen, krizin başlangıcından sonra dolar hızla yükseldi. 20 ülkenin bir araya gelerek krize ortak çözüm bulmaya çalışması da Amerika’nın işine yarayabilir. Bu kadar çok ülkeyi bir araya getirmek bile bir başarıdır ve bunu sadece Amerika sağlayabilir. Ancak böyle bir liderlik, örnek olmayı da gerektirir. Bu yüzden Amerika, alışkanlıklarını değiştirmek ve borçlanma yoluyla refaha ulaşabileceği hayalini terk etmek zorundadır. Obama’nın da söylediği gibi önümüzde uzun ve zorlu bir yol var."

New York Times Almanya’da Yeşillerin eş başkanlığına Cem Özdemir’in getirilmesini sadece bu parti için değil, bütün Almanya için önemli bir dönüm noktası olarak görüyor. Haberde, ilk kez Türk kökenli bir politikacının böylesine önemli bir göreve geldiği vurgulanıyor.

"Almanya’da yaşayan 2 milyon 600 bin Türk, nüfusun % 3’ünü oluşturuyor. Ancak bunların çok azı önemli mevkilere gelmeyi başardı. Muhafazakar Hristiyan Demokratların başbakan olarak bir kadını seçmesinin ardından bir Türk’ün önemli bir partinin yöneticiliğine getirilmesi, geçmişte kadınları ve göçmenleri göz ardı eden Almanya’nın bir dönüşüm içinde olduğunu gösteriyor. Özdemir de, eş başkan seçilmesinin ardından yaptığı konuşmada, “herkesin kökenine bakılmaksızın eşit şansa sahip olduğu bir toplum istiyorum” diye konuştu."

Boston Globe Barack Obama’yı bekleyen en zor görevlerden birinin de NATO’nun yeniden yapılandırılması olduğunu yazıyor. Gazete, özellikle Afganistan ve NATO’nun genişlemesi konusunda sıkıntılar yaşanacağını kaydediyor.

"Başta Fransa ve Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri, Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO üyeliğini aceleye getirerek Rusya’yı kışkırtmak istemiyor. Obama, bu itirazı dikkate almalıdır. Ancak NATO’nun yeni yüzyıldaki işlevi ve özellikle de Afganistan’daki durumu, bütün üye ülkelerle yapılacak görüşmeler çerçevesinde belirlenmelidir. NATO, içinde bulunduğumuz dönemin tehditleriyle başa çıkacak bir biçimde oluşturulmadı. Bu yeni tehditlerle başa çıkabilmesi için kapsamlı bir değişimden geçmesi gerekiyor."

XS
SM
MD
LG