Erişilebilirlik

Cem Özdemir Yeşiller Eşbaşkanı


Avrupa Parlamentosu üyesi Cem Özdemir, Alman Yeşiller Partisinin Erfurt kentinde düzenlenen parti kurultayında delegelerin yüzde 79,2’sinin oylarıyla eş başkanlık görevine seçilerek, Federal Almanya tarihindeki ilk yabancı kökenli parti lideri oldu. 617 delege Özdemir için ‘evet’ oyu kullanırken, 107 delege ‘hayır’, 46 delege de çekimser oy kullandı.

Partinin diğer eş başkanı olan Claudia Roth da, delegelerin yüzde 82,7’sinin oyunu alarak yeniden bu göreve seçildi. Roth, Özdemir’in seçilmesinin Almanya’nın göç gerçeğini yansıttığını ve herkesin bu gerçeği kabul ederek bu yönde politikalar üretmesi gerektiğini söyledi. Cem Özdemir’in başarısı ülkedeki Alman ve Türk medyasında, Barack Obama’nın ABD’de yarattığı değişim dalgası ve seçim zaferi ile karşılaştırılırken, kurultay delegelerinin, Obama’nın ‘Yes, we can’ sloganına atıfta bulunan ‘Yes we Cem’ yazılı rozetler taşımaları dikkati çekti.

Anne-babası 1960’lı yıllarda Almanya’ya işci olarak gelen Cem Özdemir kurultaydaki konuşmasında Almanya'da 'dışlananların ve sessiz kalabalıkların sesi' olmak istediğini belirtti. Seçim zaferini birinci kuşak Türk göçmenlerine armağan eden Yeşiller eş başkanı, bu göreve gelmesinin yeni bir çığır açtığını bildiğini söylüyor, ama insanın kökeninin belirleyici olmamasını umduğunu belirtiyor.

Cem Özdemir’in Türklerin göç ettikleri ve yaşadıkları ülkelerde bir partinin en üst düzeyine gelen ilk Türk kökenli olması, Almanya’da siyaset içinde bulunan diğer Türk kökenliler tarafından da sevinçle karşılandı ve büyük bir başarı olarak nitelendi.

Bu arada konuyla ilgili yorumlarda, bundan sonraki süreçte göçmen kökenli gençlerin Cem Özdemir’i örnek alıp kendilerinin de siyasete daha yoğun ilgi gösterecekleri ve ülkenin politik şekillendirlimesinde pay sahibi olmaya çalışacakları dillendiriliyor. Cem Özdemir de ileride göçmen kökenlilerin çok daha yüksek mevkilere gelebileceğini savunuyor.

Öte yandan Yeşiller’in çiçeği burnunda yeni eş başkanını önümüzdeki dönemde çok yoğun bir seçim maratonu bekliyor. Bunlardan ilki, iki ay sonra erken seçime gidecek olan Hessen Eyaleti’nde eyalet seçimi ve en önemlisi de gelecek Eylül’de yapılacak Federal seçimler. Siyasi yorumcular, Federal seçimlerden Sosyaldemokrat – Yeşiller koalisyonunun çıkması durumunda Cem Özdemir’in bakan olma ihtimalini çok yüksek olarak tanımlıyorlar.

Cem Dalaman'ın haberinin tamamını yukarıdaki bağlantıya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG