Erişilebilirlik

Washington'daki Ekonomik Zirvede Görüşbirliği


Cumartesi günü Washington’da düzenlenen 20’ler Grubu zirvesinde, ekonomideki yavaşlamayla mücadele ve ticareti teşvik etme kararları alındı. 20 sanayileşmiş ve gelişme yolundaki ülkeyle Avrupa Birliği ve Amerika’nın temsil edildiği zirvede dünya piyasalarını açık tutma taahhütünde de bulunuldu.

Liderler alınan sonuçlardan memnun olduklarını söyledi. 20’ler Grubu liderlerine, bu ilk görüşmede ‘yeni bir oluşumu başlattıkları’ inancı hakim oldu. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, 20’ler Grubunun 30 yıldır toplanan Sekizler Grubu’nun yerini alacak gibi gözüktüğünü söyledi. Sekizler Grubu’na sadece Avrupa’nın büyük ülkeleriyle Japonya, Amerika ve Kanada dahil. Brezilya Devlet Başkanı tüm dünyayı ilgilendiren ekonomik kararlara, sanayileşeme yolundaki ülkelerin de, mutlaka dahil edilmesi gerektiğini savundu.

Cumartesi günkü zirveye katılan ülkeler, topluca tüm dünya üretiminin yüzde 80’ini oluşturuyor.

Washington zirvesine başlangıçta karşı çıkmış olan İngiltere Başbakanı Gordon Brown, liderlerin ticarette korumacılıktan kaçınma konusunda kararlı olduklarını belirtti.

Gordon Brown, açıklamasında, “Ticaret ve yatırımın önüne yeni engeller koymaktan kaçınacağız. Liderlerin hepsi bunu kabul etti. Daha da önemlisi, ticaret bakanlarımıza, yıl sonuna kadar yeni ticaret anlaşması üzerinde uzlaşmaları için talimat verdik,” diye konuştu.

Dünya Ticaret Anlaşması’nın Doha turu görüşmeleri iki yıldır çıkmazda. İngiltere Başbakanı ekonomilerin durgunlukta olduğu bir ortamda liderlerin piyasaları açık tutmak istediğini ve bunun da önem taşıdığını belirtti.

Avustralya Başbakanı Kevin Rudd dokuz sayfalık nihai bildiride, dünyanın içine düştüğü finansal krizin sorumsuz uygulamalardan kaynaklandığı gerçeğinin açıkça belirtildiğine işaret etti. Küresel mali kriz, kredi piyasalarının donmasına ve borsaların çökmesine yol açmıştı.

Kevin Rudd düzenlediği basın toplantısında büyük bankaların yöneticilerine aşırı miktarlarda ücretler ödenmesini de eleştirdi.

“Küresel ekonomik krizde büyük payları olan büyük şirketlerin yöneticilerine, inanılmaz paraların ödenmesine tüm dünyada büyük tepki duyuluyor,” diyen Avustralya başbakanı, bunun maliyetinin, çalışanların işlerini kaybetmesiyle ödendiğini söyledi.

Zirvenin bildirisinde, finans kuruluşlarının pervasızca aşırı miktarlarda borçlandıkları, tehlikeli, sorumsuz ve denetimsiz faaliyetlerde bulunduklarına işaret edildi.

Liderler beş ay içinde yeniden toplanmayı kararlaştırdı. İkinci toplantıya, kalkınma yolundaki ülkelerin, Uluslararası Para Fonu IMF’de daha büyük söz sahibi olmasını öngören bir plan hazırlanacak.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, “Mart veya Nisan ayında yapılacak toplantıda, dünyanın yönetiminde 60 yıldır görmediğimiz bir yenilenmeye gitme fırsatımız olacak,” diye konuştu.

Washington zirvesi çok kısa bir sürede düzenlendi ama, katılanlar alınan sonuçlardan memnun olarak ülkelerine döndüler.

XS
SM
MD
LG