Erişilebilirlik

Irak Hükümeti Güvenlik Anlaşmasını Onayladı


Irak hükümeti, Amerikan askerlerinin 2011 yılına kadar kalmasına izin veren güvenlik anlaşmasını onayladı.

Amerika ve Irak hükümetleri arasında bir yıl yoğun müzakereler sonucu varılan anlaşmaya, bir bakan dışında tüm kabine onay verdi. Irak parlamentosunun anlaşmayı 24 Kasım’da oylaması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler’in Irak’taki yabancı askerler için verdiği yetki bu yıl sonunda doluyor. Bu yetkinin yerine geçecek anlaşma Amerikan askerlerinin 2011 yılı sonunda Irak’tan çekilmesini belirleyen takvimi de içeriyor. Bu takvime göre, Amerikan birlikleri, Irak kentlerinden 2009 yazına kadar, ülkenin tamamından da 2011 sonuna kadar çekilmiş olacak.

Beyaz Saray, Irak hükümetinin anlaşmayı onaylamasını memnunlukla karşıladı. Ancak radikal Şii lider Muktada el Sadr televizyonda hükümetin kararını kınadı ve parlamentodan anlaşmayı reddetmesini istedi. Kararın Irak’ın işgalinin hoşgörülmesi olduğunu öne süren Sadr yanlıları, büyük bir gösteri düzenlemeye hazırlanıyor.

Öte yandan hükümet kararından birkaç saat sonra bomba yüklü bir araç Celavla kentindeki bir polis kontrol noktası havaya uçuruldu. Patlamada 15 kişi öldü, 20 kişi de yaralandı. Bağdat’ta da yola yerleştirilen bomba, aralarında iki hükümet yanlısı Sünni milisin de bulunduğu, üç kişinin ölümüne yol açtı.

XS
SM
MD
LG