Erişilebilirlik

20 Lider Mücadele Kararı Aldı


Türkiye'nin de dahil olduğu, kalkınmakta olan ve sanayileşmiş 20 ülkenin liderleri, küresel mali krizle mücadele konusunda bugün (Cumartesi) Washington'da yaptıkları acil zirve toplantısında piyasaları açık tutma ve ekonomilerin daha da zayıflamasını önlemek için birlikte çalışma kararı aldılar.

Aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu liderlerin ABD Başkanı George Bush'un daveti üzerine yaptıkları zirve toplantısı beş saat sürdü.

Başkan Bush, zirvenin başarılı olduğunu ve liderlerin ekonomik büyümeyi teşvik edici politikalar izlemeye karar verdiklerini söyledi.

Toplantıda mali piyasaların daha düzgün işlemesini sağlamak amacıyla bir eylem planı üzerinde anlaşma sağlandı. Liderler, ihtiyaç duyan ülkelere acil kredi sağlayan Uluslararası Para Fonu'nun ağırlıklı oy verme sistemi içinde kalkınmakta olan ülkelerin daha büyük söz hakkına sahip olması gerektiğini belirttiler.

Başkan Bush zirveye katılan 20 ülkenin toplam üretimlerinin dünya toplamının yüzde 75'ten fazlasını oluşturduğunu hatırlattı ve bu ülkelerin liderlerinin katılmasıyla ilk kez düzenlenen zirvede sağlanan başarıdan övgüyle sözetti.

Bush, "Mali piyasaları daha şeffaf ve sorumlu davranır hale getirmek gerektiği konusunda anlaşma sağladık. Yatırımcıların ve piyasaların çalışmasını düzenleme ve denetleme sorumluluğu olanların gerçekleri olduğu gibi görebilmeleri açısından şeffaflık sonderece önemlidir," diye konuştu.

İlk kez bir liderler zirvesinde biraraya gelen G-20 Grubu, G-7 diye bilinen ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Kanada'nın yanısıra, Çin, Hindistan, Rusya, Güney Kore, Brezilya, Meksika, Arjantin, Türkiye, Güney Afrika, Suudi Arabistan, Avustralya ve Endonezya ile Avrupa Birliği'nden oluşuyor.

Washington zirvesinde liderler, Nisan ayında yeniden toplanma kararı aldı. Zirve sonunda yayınlanan dokuz sayfalık açıklamada mevcut krizin kısmen çok fazla borçlanan ve fazlasıyla risk üstlenen mali kurumlardan kaynaklandığı belirtildi.

Başkan Bush zirvede bankaların çalışmalarının daha iyi denetlenmesi gerektiğini kabul etti. Bush zirve sonunda yaptığı açıklamada, "Piyasa kurallarımızı geliştirmemiz gerektiği ve piyasaları, şirketleri ve her türlü mali ürünün uygun kurallara bağlanıp denetlemesının şart olduğu konusunda anlaştık," dedi.

Zirveye katılan liderler, dünya ticaretinin daha serbest hale getirilmesi amacıyla düzenlenen ve kesintiye uğramış olan Doha Görüşmelerinin tamamlanması için yeniden çaba harcamayı da kararlaştırdı. Zirveden ayrıca, ticareti sınırlayacak hiçbir adım atmama kararı çıktı.

Liderlerin çoğu, Amerika'da Başkan seçilen Barack Obama'yla görüşme beklentisi içindeydi. Obama, Amerika'nın tek başkanı olduğunu söyleyerek zirveden uzak durmayı tercih etti. Ancak Obama'nın iki temsilcisi,zirveye katılan liderlerin bazılarıyla özel olarak görüştü.

XS
SM
MD
LG