Erişilebilirlik

Uykusuzluk Kalbe de Zararlı


Doktorlar sağlık için iyi uyumanın son derece önemli olduğunu vurguluyor. Bu konuda yeni yapılan bir araştırma da uykusuzluk ve kalp hastalığı arasında sıkı bir bağlantı olduğunu kanıtlıyor.

Kısa süre önce İsveç’te bir grup araştırmacı sonbaharda saatlerin bir saat geri alınmasıyla, bir saat daha fazla uyunmasının kalp krizi oranını yüzde 5 düşürdüğü sonucuna vardı.

Daha önceki araştırmalarda uykusuzluğun tansiyonu yükselttiği, hormon ve kan şekeri seviyelerindeki değişiklikleri tetiklediği görülmüştü. Uykusuzluk, kalp hastalığının yanısıra kanser, şeker hastalığı ve aşırı şişmanlık gibi sorunlara da yol açabiliyor.

Uykusuzluğun büyük sağlık sorunlarına yolaçtığı bir gerçek. Araştırmacılar ilkbaharda saatlerin bir saat ileri alınmasıyla kaybedilen bir saat uyku yüzünden kalp krizi riskinin yüzde 6 oranında arttığının altını çiziyor.

Uykunun bedeni iyileştirici bir etkisi var. Uzmanlar düzenli olarak her gece 8 saat uyumanın, yıl boyunca kalp hastalığı riskini düşük tutmaya yardımcı olacağını söylüyor.

XS
SM
MD
LG