Erişilebilirlik

G-20'ler Zirvesi Başladı


G-20’ler zirvesi için Amerika’da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün zirve toplantılarına katılıyor.

Son aylarda patlak veren küresel ekonomik krizin değerlendirileceği zirve dün akşam Başkan Bush’un verdiği akşam yemeği ile başladı. Dünyanın en büyük 20 ekonomisine sahip ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını biraraya getiren zirvede, uluslararası mali piyasaları etkileyen finansal krizle ilgili ortak hareket edilmesi konusu görüşülüyor.

Başbakan Erdoğan dün yaptığı açıklamada, G-20 zirvesinden nasıl bir sonuç çıkabileceğinin kendisi için bir soru işareti olduğunu söylemiş, ancak ekonomik krizler konusunda tecrübeli olan Türkiye’nin G-20’ler üyesi bir ülke olarak zirvede bu tecrübelerini ve görüşlerini paylaşacağını ve küresel çözüme her türlü katkıda bulunmaya hazır olduğunu vurgulamıştı.

Dün Washington’daki Brookings Enstitüsü ile Ulusal Basın Klübü’nde konuşmalar yapan Erdoğan, Amerika’yı hem Irak hem de İran konusunda uyardı. Irak’ta yeniden yapılanma faaliyetlerinin düzgün yürümediğini belirten Edoğan, ABD’nin bu ülkeye aktardığı milyarlarca doların nereye gittiğinin belli olmadığını söyledi. Erdoğan ayrıca Irak’ın Amerika sonrasına hazır olmadığını belirterek, Irak güvenlik güçlerinin hala çok kırılgan olduğunu kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İran konusunda da mesaj vererek Türkiye’nin iyi bir arabulucu olabileceğini savundu. Erdoğan, İran’la Türkiye’nin çok ortak yönleri ve değerleri bulunduğunu vurguladı ve Avrupa Troykasının başaramadığı diyalog yolunu Türkiye’nin açabileceğini söyledi. Türkiye olarak bölgede huzur ve güvene ihtiyaç duyduklarını belirten Erdoğan, bu nedenle Tahran hükümetiyle diplomasi ekseninde Ankara’nın önemli bir rol oynayabileceği mesajını verdi.

Erdoğan 20 ülke liderinin katıldığı bugünkü toplantıların ardından Pazar gecesi Türkiye’ye geri dönecek.

XS
SM
MD
LG