Erişilebilirlik

14 Kasım Amerikan Basınından Özetler


New York Times yarın yapılacak 20’ler Grubu zirvesinde, liderlerin küresel krize karşı ortak bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini vurguluyor. Gazete, aksi takdirde korumacı eğilimlerin öne çıkacağını belirtiyor:

"Karmaşık mali ürünlerle ilgili olarak, daha fazla şeffaflık ve denetim gerekiyor. Küresel finans sistemini düzenleyen Yediler Grubu ve Uluslararası Para Fonu gibi yapıların yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Çin ve Hindistan gibi yeni oyunculara küresel ekonomide daha fazla söz hakkı ve sorumluluk verilmesi gerekiyor. Bu sorunların hiçbiri kısa vadede çözülmeyecek. Bush’un da zirvede bağlayıcı sözler vermemesi gerekiyor. Ancak müzakerelere bir an önce başlanmalı ki, Obama görevi devraldığında bu müzakereleri en kısa sürede sonuçlandırabilsin."

Los Angeles Times Barack Obama’nın füze savunma sistemi konusunda Rusya’nın tehditleri ile Amerika’daki sertlik yanlıları arasında kaldığı görüşünde. Yapılan yorumda, Obama’nın kararını verirken füze savunma sisteminin eksiklerini göz önünde tutması isteniyor:

"Obama, haklı olarak henüz tam olarak çalışmayan füze savunma sistemine kuşkuyla yaklaşıyor. Kuşkuları artıran bir başka neden ise, bu sistemin varlık nedeni olarak gösterilen İran’ın nükleer füzelerinin henüz ortada olmaması. Obama’nın Rusya’nın kaygılarını artırmaktan çok, bu ülkeyle işbirliği yapması gerekiyor. Örneğin, İran’a karşı ekonomik yaptırımlar için Moskova’nın desteğine ihtiyacı var. Rusya da, İran’ın nükleer silah sahibi olmasına en az Amerika ve Avrupa kadar karşı. Ve belki de füze savunma sisteminin Avrupa’ya yerleştirilmesinden vazgeçilmesi karşılığında Rusya ile birlikte hareket etme zemini oluşturulabilir."

Washington Post iflas tehlikesiyle karşı karşıya olan General Motors’un kurtarılması konusunda Kongre’nin zor bir tercihle karşı karşıya kaldığını belirtiyor. Gazete bu tercihleri şöyle sıralıyor:

"Eğer hükümet General Motors’a para vermez ve iflasına seyirci kalırsa, araba satıcılarından tamircilerine ve yedek parça sağlayıcılarına kadar çok geniş bir kitle bundan etkilenecek. Ama hükümet bu ihtimalden korkarak GM’e istediğini verirse, zor durumda olan diğer firmaların da kurtarılmasının önünü açacak bir adım atmış olacak. Ancak ‘katı koşullara’ bağlanmış bir yardım planı bu ikilemin aşılmasını sağlayabilir. IMF, zor durumdaki ülkelere para verirken, borcun geri ödenmesini ve eski kötü alışkanlıkların terk edilmesini sağlamak için vergi ve harcama politikalarında değişiklik istiyor. Hükümet de, GM’e karşı IMF gibi davranmalıdır."

USA Today Maliye Bakanlığı’nın çıkarttığı bir kararname ile bankaların vergi yükünün azaltılmasını eleştiriyor. Gazete kararnameyle, zor durumdaki bankaları satın alan büyük bankalara 140 milyar dolarlık bir vergi indirimi sağlandığını vurguluyor:

"Bu kararnameden en az üç banka yararlandı. Dolayısıyla söz konusu bu bankaların büyümesi, vergi mükellefleri tarafından karşılanmış oldu. Üstelik kurtarma planının aksine, bu para geri de ödenmeyecek. Krizin tüm mali sistemi tehdit ettiği bir dönemde, mali kuruluşların birleşmesi kötü bir şey değil. Ancak maliye bakanlığının bu yaklaşımı da desteklenemez. Bakanlık bu değişikliğin, Kongre’de kabul edilen kurtarma planı içinde yer almasını sağlayabilirdi. Ancak bunu yapmadı."

XS
SM
MD
LG